Foto: AP/Scanpix
Taivānā notikušas kopš 2008. gada pirmās militārās mācības ar kaujas munīcijas un šāviņu izmantošanu. Militārajos manevros armija, flote un aviācija reaģējusi uz simulētu Ķīnas iebrukumu Taivānai piederošajās Penhu salās, trešdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Militārās mācības, lai gatavotos iespējamam Ķīnas iebrukumam nelielajā salu valstī, notiek katru gadu, bet šī ir pirmā reize kopš 2008. gada, kad mācībās tiek pielietota "dzīvā uguns", jeb kaujas munīcija.

Ķīna, kas Taivānu uzskata par savu teritoriju, otrdien publiskoja oficiālu dokumentu, kurā kritizēti "Taivānas neatkarības separātistu spēki".

Mācību laikā pirmo reizi izmēģināta raķešu palaišanas sistēma "Thunderbolt-2000".

"Ekonomiskā pieauguma rezultātā Ķīnas komunisti pēdējos gados ir stiprinājušies gan kvalitatīvi, gan kvantitatīvi," skaidro Taivānas prezidents Ma Jindzju. "Draudu dēļ mums ir jāsagatavojas, ja mēs gribam saglabāt mieru Taivānas jūras šaurumā," paziņoja prezidents.

Kopš Ma stāšanās amatā 2008. gadā Ķīnas un Taivānas attiecības ir uzlabojušās, bet pats prezidents gan ir kritizēts par pārāk ciešām attiecībām ar Pekinu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!