Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkoreja piektdien noraidīja atkārtotu Dienvidkorejas uzņēmēju lūgumu ļaut viņiem apmeklēt Kesonas kompleksu, lai tur strādājošajiem piegādātu pārtiku un citas ikdienā nepieciešamās preces.

Ziemeļkoreja kopš 3.aprīļa bloķējusi piekļuvi abu valstu kopīgi izveidotajam industriālajam parkam, kas atrodas Ziemeļkorejā aptuveni desmit kilometrus no abu valstu robežas.

Šajā parkā vēl esošajiem dienvidkorejiešiem pavēstīts, ka viņi prom var doties, kad vien vēlas, taču piektdien šajā kompleksā atradās vēl aptuveni 190 dienvidkorejiešu.

Arī trešdien Phenjana neļāva uz Kesonu doties aptuveni desmit uzņēmējiem, kas pārstāv 123 Kesonā strādājošo Dienvidkorejas kompāniju intereses.

Atkārtots uzņēmēju delegācijas lūgums tika noraidīts piektdien.

Jau vēstīts, ka, spriedzei Korejas pussalā turpinot pieaugt, Ziemeļkoreja aprīļa sākumā paziņoja, ka izvedīs savus strādniekus no Kesonas industriālā parka un uz laiku slēgs šo kompleksu. Kopš tā laika industriālais parks ir slēgts.

Līdz šim Phenjana bija centusies, lai spriedze abu valstu attiecībās neskartu industriālā parka darbību, jo tas ir viens no svarīgākajiem tās ārvalstu valūtas avotiem. Šī ir pirmā reize, kad šis industriālais parks ticis slēgts.

2004.gadā dibinātajā Kesonas industriālajā parkā savas ražotnes izveidojuši 123 dienvidkorejiešu uzņēmumi, un tajā nodarbināti aptuveni 53 000 ziemeļkorejiešu.

2012.gadā Kesonas industriālā parka apgrozījums sasniedza 469,5 miljonus ASV dolāru, bet kopš 2004.gada kopējais apgrozījums bijis 1,98 miljardi dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!