Foto: AP/Scanpix
80 gadu vecais japāņu alpīnists Juičiro Miura, kurš pagājušajā nedēļā kļuva par vecāko pasaules augstāko virsotni iekarojušo cilvēku, kāpjot lejā no virsotnes gandrīz nomiris, atsaucoties uz sirmā kunga teikto, vēsta ziņu aģentūra AP.

Miura, kurš 8848 metru augstajā smailē pirms tam uzkāpa 70 un 75 gadu vecumā, pēc pēdējās Everesta iekarošanas trešdien atgriezās Japānā un paziņoja, ka šo virsotni vairs nemēģinās iekarot.

Ekspedīcija, kurā Miura devās kopā ar savu dēlu Gotu, diviem citiem japāņu alpīnistiem un sešiem šerpām noritējusi veiksmīgi, jo alpīnisti rūpīgi sekojuši savam gājiena tempam un kāpuši tikai pusi dienas, bet pēcpusdienās atpūtušies.

"Pateicoties veiksmei un rūpīgai plānošanai, un sagatavošanās darbiem, mēs visi atgriezāmies bez starpgadījumiem," stāsta alpīnists.

Tomēr sarežģījumi radušies lejupceļā, atklāj Miura. Fotografējoties un baudot skatu, Everesta virsotnē sirmais kungs novilcis skābekļa masku. Tas alpīnistam atspēlējies, un pirms atpakaļceļa viņš ir sajuties ļoti vārgs.

"Es zaudēju kāju spēku. Es vispār nevarēju pārvietoties," pastāstīja leģendārais alpīnists. Spēkus Miura atguvis pēc maltītes un ūdens uzņemšanas ekspedīcijas nometnē 8500 metru augstumā, kur nokļuva ar dēla un pārējo komandas dalībnieku palīdzību.

"Viņš vienkārši nepadosies. Tas ir īstais Jučiro Miuras spēks," par sava tēva atgūšanos un turpmāko ceļu uz bāzes nometni 8000 metru augstumā stāsta sirmgalvja dēls Gota.

Lai arī Miura Everestā kāpt vairs neplāno, viņš negrasās atteikties no slēpošanas priekiem un cer "dzīvot dzīvi pilnībā".

No domas pārspēt Miuras rekordu šonedēļ uz laiku atteicās 81 gadu vecais nepālietis Mins Bahadurs Šerčans, kurš pasaulē augstākajā virsotnē uzkāpa 2008. gadā, būdams 76 gadus vecs. 

Viņš paslīdējis un traumējis ribas netālu no bāzes nometnes un nogādāts atpakaļ Katmandu, vēsta AP.

"Man joprojām ir vēl daži gadi, ko mēģināt. Es mēģināšu līdz 84 gadu vecumam un tad metīšu mieru," AP citē Šerčanu.

Jau vēstīts, ka leģendārais alpīnists Juičiro Miura 80 gadu vecumā 23. maijā kļuva par pasaulē vecāko Everesta virsotni sasniegušo cilvēku.

"Es to izdarīju," satelīttelefona sarunā ar ģimeni un atbalstītājiem no Everesta paziņoja Miura. "Es nekad nevarēju iedomāties, ka tikšu Everesta virsotnē 80 gadu vecumā. Tā ir pasaulē labākā sajūta, lai gan mani spēki ir pilnībā izsmelti. Es to varu paveikt diezgan labi pat 80 gadu vecumā," saviļņojumu pauda Miura.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA jau vēstīja, ka 1970.gadā Miura kļuva slavens, ar slēpēm nolaižoties no Everesta 8000 metru atzīmes. Tas tika iemūžināts 1975.gada filmā "The Man Who Skied Down Everest", kas ieguva "Oskara" balvu labākās dokumentālās filmas kategorijā.

Piedzīvojumu gars lielā vecuma piemeklēja arī Miuras tēvu, kurš 99 gadu vecumā ar slēpēm nolaidās no Monblāna. Keidzo Miura aizgāja mūžībā pirms septiņiem gadiem, sasniedzis 101 gada vecumu.

Pēdējo mēnešu laikā Miuram veiktas divas sirds operācijas. "Mans muskuļu spēks kopš 70 gadu vecuma ir pieaudzis," sacīja sirmgalvis. "Mans gribasspēks draudēja pazust ap 60 gadu vecumu, taču es noturējos." 2009. gadā Miura lauza iegurni un kreisā augšstilba kaulu.

Miura nav vienīgais japāņu sirmgalvis, kurš stājas pretī izaicinājumiem sportā. 71 gadu vecais jātnieks Hiroši Hokecu bija vecākais sportists pagājušā gada Londonas olimpiādē. Viņš apgalvoja, ka vēl nemaz nedomājot par došanos pensijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!