Foto: NASA
Gandrīz trīs kilometrus plats asteroīds šonedēļ traucas gar Zemi, vistuvāk mūsu planētai tas pietuvosies piektdienas vakarā, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Briesmas Zemei debesu ķermenis ar nosaukumu 1998 QE2 nerada, jo piektdien vakarā atradīsies 5,8 miljonus kilometru attālumā, kas ir aptuveni 15 reizes tālāk nekā no Zemes līdz Mēnesim.

Asteroīds ar neapbruņotu aci nav redzams, astronomi to novēro ar spēcīgiem teleskopiem.

"Mēs plānojam iegūt virkni augtas izšķirtspējas attēlu, kas varētu daudz atklāt par virsmas īpašībām," stāsta astronoms Lance Beners no ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA).

"Ikreiz, kad asteroīdi pietuvojas tik tuvu, tā ir nozīmīga iespēja zinātnei - uzzināt sīkumos par tā izmēriem, formu, rotāciju, virsmas īpatnībām un to, ko šie parametri mums pasaka par tā izcelsmi," "Sky News" citē pētnieku.

Debesu ķermeņa kustības un attāluma mērījumi palīdzēs uzlabot asteroīda orbītas aprēķinu precizitāti un izskaitļot tā kustību nākotnē.

Tos, kuri baidās no Zemes sadursmes ar asteroīdiem, mierina Alans Ficsimons no Belfāstas Karalienes universitātes Astrofizikas pētījumu centra. "Par laimi šāda izmēra vai lielāki objekti trāpa mums aptuveni reizi četros miljonos gadu," pētnieks skaidro "Sky News".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!