Foto: AFP/Scanpix

Turcijas arodbiedrību savienība aicina biedrus uz divu dienu streiku, lai protestētu pret valdības rīcību, kura cenšas apspiest pēdējās četrās dienās notiekošās pret valdību vērstās demonstrācijas, vēsta telekanāls "Al Jazeera".

Sabiedrisko darbinieku arodbiedrību konfederācija, kura apvieno aptuveni 240 000 biedru un 11 arodbiedrības, paziņoja, ka streiks sāksies otrdien.

"Pret masu protestiem visā valstī vērstais valdības terors atkal ir norādījis uz AKP (Taisnīguma un attīstības partija) valdības naidīgumu pret demokrātiju," teikts savienības paziņojumā.

Protesti sākās kā miermīlīga pret parka apbūves plāniem Stambulā rīkota akcija, bet ir pāraugusi pret valdību vērstās demonstrācijās, kopš piektdien policija pielietoja spēku Taksimas laukumā Stambulā sapulcējušos demonstrantu izklīdināšanai. Nekārtībās ātri izpletās pa visu valsti un līdz otrdienai ir zināms par diviem bojāgājušajiem.

22 gadus vecs protestētājs miris no nezināmas personas raidītas lodes Antakijā, kas atrodas netālu no Sīrijas robežas. Svētdien kāds 20 gadus vecs vīrietis gājis bojā Stambulā, kad protestētāju pūlī iebraukusi automašīna.

Policija pret demonstrantiem pielieto asaru gāzi un ūdens lielgabalus. Pirmdien galvaspilsētā Ankarā aizturēti ap 500 cilvēku, vēstīja ziņu aģentūra "Dogan", bet vēl 300 arestēti Izmirā – Turcijas trešajā lielākajā pilsētā.

Sociālajos medijos parādās informācija par policijas brutālo rīcību, bet "Turcijas Cilvēktiesību fonds" apgalvo, ka policija "spīdzinājusi un slikti izturējusies" pret vairāk nekā 1000 protestētāju.

Par spīti lielākajiem protestiem pret savu valdību kopš stāšanās amatā 2002. gadā, premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans pirmdien devās vizītē uz Maroku. "Situācija kļūst mierīgāka. Pēc manas atgriešanās no šīs vizītes problēma būs atrisināta," Erdogans paziņoja Marokā.

Iepriekš viņš noliedza, ka protesti ir salīdzināmi ar "arābu pavasara" nemieriem un vainoja tajos ekstrēmistus un opozīciju. "Manus nevainīgos pilsoņu provocē galvenā opozīcijas partija CHP (Republikāniskā tautas partija). Tie, kas rada ziņas un sauc šos notikumu par "Turcijas pavasari", nepazīst Turciju," uzsver Erdogans.

Jau vēstīts, ka nemierus izraisīja valdības lēmums Stambulas Gezi parkā pie Taksimas laukuma būvēt iepirkšanās centru. Pēc šiem protestiem zīmolu pārstāvji, kam bija paredzēts iekārtot veikalus šajā centrā, paziņoja, ka atsakās no šiem plāniem.

Tikmēr demonstrācijas pārauga protestos pret valdību. Protestētāji ir neapmierināti ar Taisnīguma un attīstības partiju (AKP) un premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdību. Tai pārmet mēģinājumus uzspiest sabiedrībai konservatīvas islāma vērtības un ierobežot cilvēku brīvību.

Erdogans sestdien nosodīja nemiera cēlājus. "Policija tur bija vakar, policija tur ir šodien un būs rīt. Nedrīkst pieļaut, ka Taksimas laukums kļūst par marginālu grupu skatuvi," izteicās premjers, atzīstot, ka arī policijas spēki ir pieļāvuši kļūdas attiecībā uz demonstrantiem

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!