Foto: AFP/Scanpix
Marsa izpētes robots “Opportunity” atradis saldūdens pēdas Inevoras krātera māla slānī. Iepriekš zinātniekiem bija izdevies gūt apstiprinājumu vienīgi tāda ūdens klātbūtnei, kurā skābuma līmenis bijis paaugstināts, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kā atzīmē pētnieki, Marsa izpētes robota atrastie mālu slāņi veidojušies saldūdens vidē, kurā pH līmenis bijis neitrāls.

"Tas ir ūdens, kas derīgs dzeršanai," paziņojis par misiju atbildīgais Kornelas Universitātes speciālists Stīvs Skvaiers.

Tiek sagaidīts, ka nākamajos divos mēnešos Marsa izpētes robots mēros aptuveni divus kilometrus līdz gaidāmajai "ziemošanas" vietai.

Pēc NASA speciālistu teiktā, cits Marsa izpētes robots - "Curiosity", tuvākajā laikā dosies izpētīt sarkanās planētas kalnienes.

Jau vēstīts, ka "Curiosity" iepriekš bija atradis liecības, ka uz Marsa savulaik bijis saldūdens. Zinātnieki uzskata, ka tas savukārt liecina, ka kādreiz uz Marsa bijuši dzīvības rašanai labvēlīgie apstākļi.

Mobilā laboratorija "Curiosity" uz Marsa urbusi iežus, kas satur minerālus, kuri parasti sastopami mālos. Tas liecina, ka ieži veidojušies ūdens klātbūtnē.

Zinātnieki šo atradumu uzskata par vēl vienu pierādījumu tam, ka savulaik apstākļi uz Marsa bijuši labvēlīgi, lai rastos dzīvība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!