Foto: AFP/Scanpix

Postošie plūdi, kas Centrāleiropā ierasto dzīves ritmu apstādinājuši jau uz vairāk nekā nedēļu un prasījuši vismaz 19 cilvēku dzīvības, otrdien skāruši arī Vācijas ziemeļu daļu.

Vislielākais apdraudējums pašlaik ir Saksijas-Anhaltes un Šlēsvigas-Holšteinas federālajās zemēs.

Pirmdien pārrauti divi dambji, tādējādi nedaudz mazinot spiedienu uz citām pret plūdiem izveidotajām aizsardzības būvēm Elbas krastos, taču Saksijā-Anhaltē izvietoti vairāk nekā 9000 karavīru, kuriem dots uzdevums nodrošināt šo aizsardzības būvju izturību.

Tikmēr daudzu uzmanība pievērsta 40 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Hamburgas esošajai Lauenburgai, kur Elbā otrdien gaidāms ūdens līmeņa pieaugums.

Šajā apvidū ūdens līmenis jau sasniedzis 9,56 metrus, kas divas reizes pārsniedz ierasto līmeni.

Lauenburgas vecpilsētā atslēgta elektroenerģijas apgāde un evakuēti ap 400 cilvēku.

Citviet situācija nedaudz stabilizējusies, taču Elbas krastos esošajās pilsētās joprojām spēkā izsludinātā trauksme. Saksijas-Anhaltes galvaspilsētā Magdeburgā stihijas dēļ savas mājas nācās pamest vairāk nekā 20 000 cilvēku.

Vācijas kanclere Angela Merkele pirmdien trešo reizi apraudzīja plūdos cietušos reģionus un pauda atzinību brīvprātīgo darbam.

Savukārt ekonomikas ministrs Filips Reslers otrdien uzsvēra, ka tiks izveidots fonds stihijā cietušo iedzīvotāju un uzņēmumu atbalstam. Fonda līdzekļu apmērs tiks noteikts, kad plūdi būs mitējušies un būs apkopoti dati par nodarītajiem zaudējumiem.

Ministrs atklāja, ka stihijā cietušajiem varētu tikt atlīdzināti 50% no zaudējumu apmēra.

Tikmēr Ungārijā ūdens līmenis Donavā turpina kristies. Otrdienas rītā tas bija 8,59 metri, salīdzinot ar 8,81 metru pirmdien.

Pārvietošanās ierobežojumi Budapeštā, visticamāk, būs spēkā vēl nedēļu, taču satiksmei no jauna atvērts tilts, kas Ungāriju savieno ar Slovākiju.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!