Foto: AFP/Scanpix

Nemierīgās Āfrikas valsts Mali ziemeļos atrasta darbnīca, kurā izgatavotas pašnāvniekiem spridzinātājiem paredzētas vestes ar sprāgstvielām, atsaucoties uz Francijas armijas paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Darbnīcā, kas uzieta Nigēras upes krastā esošajā Buremas pilsētiņā, pie 18 šujmašīnām strādājušas vietējās sievietes.

Franču karavīri, kas kopš janvāra piedalās operācijā pret Mali ziemeļus pārņēmušajiem nemierniekiem, sākumā domājuši, ka darbnīcā šuj Mali armijas uniformu atdarinājumus, tomēr tad atrasts spridzinātāja vestes paraugs un aptuveni piecas tonnas minerālmēslu, kas izmantoti par sprāgstvielu, pastāstīja franču armijas pārstāvis Kirils Cimmers.

Ar šo mēslojumu pietiktu liela daudzuma spridzinātāju vestu un jostu izgatavošanai, norāda Cimmers.

Darbnīca atklāta šonedēļ, kad Francija paziņoja, ka palēnina savu karavīru izvešanu no Mali. Jūlijā, kad Āfrikas valstī notiks vēlēšanas, bijušajā kolonijā joprojām atradīšoties 3000 līdz 3500 franču karavīru.

Jau vēstīts, ka Francijas armija Mali ieradās janvārī, lai palīdzētu vājajai vietējai armijai atbrīvot valsts ziemeļus no tur saimniekojošajiem islāmistu nemierniekiem, kas teritorijas sagrāba, izmantojot pagājušā gada martā valsts apvērsuma dēļ radušos varas vakuumu, un apdraudēja arī galvaspilsētu Bamako. Rietumvalstis bažījās, ka Mali kļūs par teroristu patvēruma un bāzes vietu.

Īsā laikā franču spēki atbrīvoja ziemeļu pilsētas un turpināja nemiernieku vajāšanu tuksnesī. Piektdien Francijas armija paziņoja, ka trešdaļa teroristu grupu ir neitralizētas, trešdaļa ir nolēmusi pārtraukt cīņu, bet vēl trešdaļa, domājams, ir aizmukusi uz kaimiņvalstīm.

Francija savā bijušajā kolonijā plāno paturēt 1000 karavīru, kas strādās kopā ar ANO pilnvarotajiem spēkiem un vietējo armiju. Valstī jau darbojas 6000 Rietumāfrikas valstu karavīri, kuriem pēc mēneša pievienosies 12 600 vīru lieli ANO miera spēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!