Foto: AFP/Scanpix

Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans svētdien paziņojis, ka viņa pienākums bijis dot rīkojumu par protestētāju izklīdināšanu Gezi parkā, jo protestētāji paši ignorējuši vairākkārtējus aicinājumus doties no turienes prom labprātīgi, bet tagad parks esot "atbrīvots un atdots tautai".

Svētdienas vakarā gan nelielais Gezi parks, gan līdzās esošais Taksima laukums ir tukšs un kluss. Visas ielas, kas ved laukuma virzienā, pilnībā bloķējusi policija. Ar speciālo tehniku novāktas uz ātru roku celtās barikādes un municipālo dienestu darbinieki laukumā atjauno puķu dobes un stāda jaunas puķes.

Premjers uzrunāja mītiņu, kurā piedalījās vairāk nekā 100 000 viņa atbalstītāju, tostarp daudzi valdošās Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) piekritēji. Šis mītiņš notika citā, daudz lielākā Stambulas parkā, aptuveni desmit kilometrus no Gezi parka.

"Tas bija nepanesami. Vakar tika sarīkota operācija un [parks] tika attīrīts. Man kā premjeram tas bija jādara," paziņoja Erdogans.

Premjers, kas vairākkārt aicinājis savus atbalstītājus par atbildi protestētājiem nākamgad paredzētajās vietējās varas vēlēšanās balsot par AKP, solījis, ka tuvāko nedēļu laikā Turcijā gaidāmi jauni valdošās partijas priekšvēlēšanu mītiņi.

Tikmēr, apliecinot solidaritāti Stambulas protestētājiem, tūkstošiem cilvēku piedalījās demonstrācijās Ankarā un Izmirā, bet divas lielas Turcijas arodapvienības, kas pārstāv simtiem tūkstošus strādājošo, paziņojušas, ka pirmdien rīkos streiku, kas skars skolas, slimnīcas un valsts iestādes visā Turcijā.

Jau ziņots, ka naktī uz svētdienu policija laida darbā asaru gāzi un ūdensmetējus, lai padzītu protestētājus no Gezi parka Stambulas centrā. Šī nakts saskaņā ar aculiecinieku teikto bija viena no nemierīgākajām kopš protestu sākuma.

Sākoties operācijai, daļa Gezi parka protestētāju patvērās tuvējās pieczvaigžņu viesnīcās, atstājot aiz sevis tikai tukšas teltis, tomēr atsevišķas grupiņas visas nakts gaitā iesaistījās sadursmēs ar policiju.

Daudzi cilvēki, kas nonākuši zem ūdensmetēju strūklas, ziņojuši, ka ūdenim pievienotas vielas, kas kairina un pat apdedzina ādu. Stambulas gubernators Huseins Avni Mutlu norādījis, ka ievainoti 44 cilvēki, bet neviens no viņiem neesot cietis nopietni.


Sestdien AKP priekšvēlēšanu mītiņā Ankarā Erdogans paziņoja, ka "Taksima laukumam jābūt tukšam, un, ja tas netiks atbrīvots, šīs valsts drošības dienesti zinās, kā to atbrīvot".

Turcijas Eiropas lietu ministrs Egemens Bagišs sestdienas vakarā aicināja protestētājus atgriezties mājās, paziņodams, ka turpmāk valdība būs spiesta uzskatīt visus, kas dosies uz Taksima laukumu, par "teroristisku organizāciju atbalstītājiem vai biedriem". Pēc viņa teiktā, protesti varētu nākt par labu vienīgi "dažām separātistu organizācijām, kas grib izjaukt mieru un, izvēloties vandalismu un teroru".

Nemieri, kas pārņēmuši Turciju, sākās kā miermīlīga sēdošā demonstrācija, kuru organizēja vides aktīvisti, lai glābtu 600 Gezi parka kokus, ko bija paredzēts nocirst, lai uzbūvētu jaunu tirdzniecības kompleksu. 31.maijā policija mēģināja ar spēku sēdošo demonstrāciju pārtraukt, taču tas izsauca plašu sabiedrības slāņu sašutumu, un protesti pārņēma arī citas Turcijas pilsētas, izvēršoties nacionāla mēroga protesta kustībā, kuras dalībnieki pauž neapmierinātību ar Erdogana valdības arvien pieaugošo autoritārismu.

Sākotnēji Erdogans ieņēma krasi noraidošu nostāju pret protestētājiem, paziņojot, ka demonstranti esot "laupītāji" un "ekstrēmisti", kurus finansējot no ārvalstīm. Piektdien viņš tomēr paziņoja, ka piekrīt apturēt pretrunīgi vērtēto jaunbūvi, kamēr tiesa nebūs šajā jautājumā teikusi galīgo vārdu. Premjerministrs arī apsolīja, ka pat gadījumā, ja tiesa atzīs projekta likumību, viņš šajā jautājumā sarīkošot tautas nobalsošanu.

Tomēr protestētāji uzsvēruši, ka viņu uzsāktās kustības mērķi ir daudz plašāki nekā vienīgi Gezi parka glābšana. "Mēs turpināsim savu pretestību jebkurai netaisnībai un negodīgumam, kas notiek mūsu valstī. Tas ir tikai sākums," savā paziņojumā norādīja "Taksima laukuma solidaritāte".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!