Protestējot pret korupciju, sabiedrisko pakalpojumu kvalitāti un Konfederāciju kausa turnīra izmaksām, Brazīlijā ceturtdien ielās izgājuši aptuveni miljons cilvēku.

Notikušas arī policijas un protestētāju sadursmes.

Brazīlijas prezidente Dilma Rusefa valstī augošās spriedzes dēļ atcēlusi nākamnedēļ plānoto vizīti uz Japānu.

Šie ir lielākie protesti, kādi notikuši Brazīlijā pēdējo 20 gadu laikā.

Riodežaneiro pie pilsētas domes protestēja aptuveni 300 000 cilvēku un policijai nācās likt lietā asaru gāzi, lai izklīdinātu nelielu grupu demonstrantu, kas sāka apmētāt likumsargus ar akmeņiem. Tikmēr galvaspilsētā Braziljā protestētāji centās ielauzties ārlietu ministrijā, bet policija viņus apturēja.

Brazīlijas lielākās pilsētas Sanpaulu ielās uz protestiem sapulcējās aptuveni 110 000 cilvēku, kuri svinēja uzvaru cīņā par transporta biļešu cenām un pieprasīja valdībai palielināt izdevumus sabiedriskajiem pakalpojumiem.

Protesti notika arī citās pilsētās, kur ielās izgāja tūkstošiem cilvēku, kurus neapmierina esošā situācija valstī.

Jau ziņots, ka protestus izraisīja transporta biļešu cenu palielināšana un sabiedrības sašutums par milzīgu valsts līdzekļu tērēšanu, lai sarīkotu divus sporta pasākumus - Konfederāciju kausu un Pasaules kausa turnīru. Protestiem pieņemoties spēkā, tie pārauguši daudz plašākā neapmierinātībā ar sabiedriskajiem pakalpojumiem un korupciju.

Trešdien Sanpaulu un Riodežaneiro piekāpās protestētāju prasībām un samazināja transporta biļešu cenu, tomēr protestus tas nav mazinājis. Demonstranti vēlas, lai vairāk līdzekļu tiktu investēti veselības un izglītības sistēmās un tiktu samazināts amatpersonu atalgojums.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!