Foto: Google Maps

Pēdējo septiņu gadu laikā, vēloties stingrāku kontroli pār reģionu, Ķīnas valdība ir pārvietojusi vairāk nekā divus miljonus tibetiešu, atsaucoties uz cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Human Rights Watch" (HRW) ziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Daudzi tibetieši, to skaitā simtiem tūkstoši klejotāju, ir sadzīti tā saucamajos "sociālisma ciematos", norāda organizācija. Ķīnas valdības mērķis ir ieviests stingrāku politisko kontroli pār etniskajiem tibetiešiem, uzskata HRW.

Ķīnas valdība apsūdzības tibetiešu piespiedu pārvietošanā noliedz.

HRW publicētajos satelīta attēlos redzams, ka notiek masveida esošo ēku nojaukšana un jaunu ciemu celšana, kuros ēkas izvietotas taisnās rindās.

"Valdība uz katru Tibetas autonomā reģiona ciematu ir sākusi nosūtīt jaunas Komunistiskās partijas amatpersonu komandas," skaidro HRW Āzijas pētnieks Nikolass Bekvelins.

"Ciemos izvietotajam personālam ir uzdots ēst, dzīvot un strādāt kopā ar cieminiekiem, kas ietver viņu politisko uzskatu novērošanu un to personu identificēšanu, kuru lojalitāte Partijai un valdībai ir apšaubāma," stāsta aktīvists.

Ķīnas valdība ilgstoši apgalvo, ka Tibetā iepludina miljardiem dolāru, lai stiprinātu ekonomiku un uzlabotu tibetiešu dzīves apstākļus. Tomēr spriedze saglabājas un pēdējos četros gados, protestējot pret Ķīnas pārvaldi, sevi aizdedzinājuši ir vismaz 117 tibetieši, no kuriem 90 gājuši bojā, ziņo BBC.

Daudzi tibetieši protestē pret etnisko ķīniešu iepludināšanu reģionā un reliģiskās brīvības ierobežošanu. Ķīnas valdība uz to reaģē ar kontroles pastiprināšanu visā Tibetas kalnienē, lai nepieļautu masu protestu izcelšanos.

Ķīna ir okupējusi Tibetu no 1951.gada un daudzkārt apsūdzēta centienos izskaust tibetiešu kultūru, īstenojot politiskas un reliģiskas represijas, kā arī veicinot etnisko ķīniešu (haņu) migrāciju uz Tibetu.

Ar HRW ziņojumu par Tibetu var iepazīties šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!