Foto: AP/Scanpix
Turcija trešdien izsaukusi uz tikšanos ASV vēstniecības otru augstāko diplomātu, lai pieprasītu paskaidrojumus saistībā ar medijos izskanējušo informāciju par ārvalstu, tostarp Turcijas, vēstniecību izspiegošanu, ko, iespējams, veikuši ASV izlūkdienesti.

Turcija pieprasījusi paskaidrojumus no vēstnieka vietas izpildītāja Džeses Beilija, kurš vēstnieka prombūtnes laikā uzaicināts uz Turcijas ārlietu ministriju.

Šāds lēmums pieņemts pēc Turcijas ārlietu ministra Ahmeta Davutoglu tikšanās ar ASV valsts sekretāru Džonu Keriju starptautiskas sanāksmes laikā Brunejā, informēja Turcijas ārlietu ministrija.

Ministrija norādīja, ka ziņas par ASV veikto Eiropas diplomātu izspiegošanu ir satraucošas, un paziņoja, ka šī situācija tiks izvērtēta, pamatojoties uz ASV varasiestāžu sniegtajām atbildēm šajā sakarā.

Medijos izskanējusī informācija, ka ASV izlūkdienesti izspiegojuši ne tikai savas valsts pilsoņus, bet arī ārvalstis un Eiropas Savienības (ES) birojus, izraisījusi lielu satraukumu Eiropā.

Nedēļas nogalē vācu izdevums "Der Spiegel", atsaucoties uz slepeniem dokumentiem, ziņoja, ka ASV Nacionālā drošības pārvalde (NSA) izspiegojusi ES diplomātiskās misijas.

"Der Spiegel" norādīja, ka par daļu no slepenajiem dokumentiem izdevumam izdevies konsultēties ar bijušo NSA līgumdarbinieku un Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) tehnisko darbinieku Edvardu Snoudenu, kuru Vašingtona izsludinājusi starptautiskā meklēšanā par slepenas ASV izlūkdienestu informācijas izpaušanu.

Avoti Eiropā ziņoja, ka šis skandāls izprovocējis patiesas dusmas un var izraisīt nopietnu politisko krīzi. ES, Francija un Vācija ir pieprasījušas paskaidrojumus no ASV.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!