Foto: Reuters/Scanpix
Lielbritānijas parlamenta apakšpalāta piektdien vienbalsīgi atbalstīja likumprojektu, kas paredz līdz 2017.gadam sarīkot referendumu par Apvienotās Karalistes turpmāko dalību Eiropas Savienībā (ES).

Deputāti ar 304 balsīm par un nevienu balsi pret nobalsoja virzīt likumprojektu uz nākamo parlamentārā procesa posmu. Tomēr izredzes, ka likumprojekts varētu iegūt likuma spēku, tiek vērtētas kā nelielas.

Premjerministrs Deivids Kemerons pagājušajā mēnesī aicināja visus likumdevējus, kas pārstāv viņa vadīto Konservatīvo partiju, likumprojektu atbalstīt, tādējādi cerot nomierināt arvien agresīvākos eiroskeptiķus paša partijas rindās.

Tomēr pret toriju deputāta Džeimsa Vortona iesniegto likumprojektu iebilst konservatīvo koalīcijas partneri, un uz debatēm ieradās ļoti maz likumdevēju, kas pārstāv liberāldemokrātus, kā arī opozīcijā esošos leiboristus.

Ārlietu ministrs Viljams Heigs gan atzina, ka ir gandarīts par deputātu balsojumu.

Lai gan likumprojekts tika atbalstīts, tomēr tam nāksies saskarties ar daudz nopietnāku pretestību tālākajā apstiprināšanas gaitā komisijās un trešajā lasījumā.

Deputāti, kas pārstāv torijus, ceturtdienas vakarā bija uzaicināti uz pikniku Dauningstrītas desmitajā namā, un Vortons saviem kolēģiem pauda pārliecību, ka likumprojekts otrajā lasījumā tiks apstiprināts, piebilstot, ka tam ir "pilnīgs" Kemerona un pārējo ministru atbalsts.

Premjers ir apsolījis, ka gadījumā, ja konservatīvie gūs uzvaru nākamajās parlamenta vēlēšanās, kas gaidāmas 2015.gadā, viņš līdz 2017.gadam sarīkos referendumu par turpmāko dalību ES.

Pie tā noveda arvien pieaugošais spiediens no eiroskeptiķiem pašu toriju rindās, kā arī nesenie panākumi municipālajās vēlēšanās, kurās panākumus guva Apvienotās Karalistes Neatkarības partija (UKIP), kas pieprasa Lielbritānijas izstāšanos no ES.

Eiroskeptiķi prasa, lai Kemerona solījums tiktu apstiprināts ar likumu, tādējādi liedzot vēlāk no tā atkāpties.

Likumprojekts paredz, ka referendums sarīkojams līdz 2017.gada 31.decembrim un ka vēlētājiem būs jāatbild uz jautājumu: "Vai, jūsuprāt, Apvienotajai Karalistei ir jāpaliek par Eiropas Savienības dalībvalsti?"

Tomēr liberāldemokrātu pretestība liedza likumprojektu parlamentā iesniegt valdības vārdā, un to nācās iesniegt kā tā dēvēto privāto iniciatīvu. Tādējādi debatēm atvēlētais laiks ir īsāks. Tāpēc Vortons brīdinājis, ka jebkādi grozījumi piedāvātajā likumprojektā, visticamāk, to bloķēs.

Tikmēr, kā vēsta laikraksts "The Guardian", leiboristi paši apsver iespēju rosināt referendumu par dalību ES, kuru varētu sarīkot vēl pirms 2015.gada.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!