Foto: AP/Scanpix
90 gadu cietumsods par neatkarības kara laikā pastrādātām zvērībām Bangladešā piespriests lielākās islāmistu partijas "Jamaat-e-Islami" tā laika līderim, vēsta telekanāls "Al Jazeera".

Gulams Azams, kurš ir 90 gadus vecs, vadīja islāmistu partiju no 1969. līdz 2000. gadam un septiņdesmito gadu sākumā notikušā kara laikā, kad Bangladeša cīnījās par neatkarību no Pakiastānas. Tagad sirmgalvis ir partijas garīgais līderis.

Bangladešas Starptautiskā krimināltiesa atzinusi Azamu par vainīgu slepkavībās un spīdzināšanā. Pēc sprieduma pasludināšanas izcēlās sadursmes, kurās gājuši bojā vismaz trīs cilvēki, ziņo "Al Jazeera".

Kamēr Azama atbalstītāju uzskata, ka spriedums ir politiski motivēts, pretinieki ir saniknoti, ka islāmistam nav piespriests mūža ieslodzījums.

Notiesātā lielā vecuma un trauslā veselības dēļ spriedums paredz, ka sods ir 90 gadi vai līdz apsūdzētā nāves brīdim.

Islāmistu līdera aizstāvība gatavojas lēmumu pārsūdzēt un norāda, ka tiesa nav pierādījusi nevienu no piecām izvirzītajām apsūdzību kategorijām un uzskata, ka Azams ir attaisnojams.

Protestējot pret tiesas lēmumu, "Jamat-e-Islam" pirmdien aicina cilvēkus uz streiku, apgalvojot, ka tiesāšanas mērķis ir tikt vaļā no tās līderiem.

Bangladešas valdība uzskata, ka 1971. gadā notikušā kara laikā Pakistānas karavīri ar vietējo kolobracionistu palīdzību nogalināja aptuveni trīs miljonus cilvēku un izvaroja 200 000 sieviešu.

Prokurori uzskata, ka Azams vadīja daudzus kara noziedzniekus un ir par zvērībām atbildīgā kaujinieku grupējuma "arhitekts". Kad deviņus mēnešus ilgajā karā iejaucās Indija, kļuva skaidrs, ka Pakistāna zaudēs. Tad Azama kaujinieki organizējuši desmitiem profesoru, dramaturgu, filmu veidotāju, ārstu un žurnālistu slepkavības.

Azamu uzskata par intelektuāļu slepkavošanas kampaņas iedvesmotāju. Daudzi no upuriem ar aizsietām acīm un sasietām rokām pēc kara tika atrasti purvā pie galvaspilsētas Dakas.

Azams ir jau piektais cilvēks, ko Bangladešas Starptautiskā krimināltiesa notiesājusi par kara laika noziegumiem. Trīs cilvēkiem piespriests nāvessods, bet vienam mūža ieslodzījums.

Arī iepriekšējie tiesas spriedumi ir izraisījuši vardarbīgas sadursmes Bangladešas ielās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!