Foto: AFP/Scanpix

Pāvests Francisks pirmdien Brazīlijas vizītes pirmajā dienā mudināja katoļu jauniešus - "ejiet un dariet par mācekļiem visas tautas".

"Esmu ieradies, lai tiktos ar jauniešiem no visas pasaules, kurus saista Kristus Atbrīvotāja atvērtās rokas," Riodežaneiro štata gubernatora pilī, stāvot līdzās Brazīlijas prezidentei Dilmai Rusefai, sacīja Francisks.

"Tie vēlas rast glābiņu viņa apskāvienos, tuvu viņa sirdij, atkal klausīties viņa spēcīgajā aicinājumā: "Ejiet un dariet par mācekļiem visas tautas".

Francisks pirmdien ieradās Riodežaneiro, lai piedalītos Pasaules jaunatnes dienās - nedēļu ilgā katoļu jauniešu forumā.

"Es esmu sapratis, ka, lai piekļūtu Brazīlijas tautai, ir jāiet caur tās sirdi, tāpēc ļaujiet man uzmanīgi pieklauvēt pie šīm durvīm," sacīja Francisks, kuram Brazīlijas apmeklējums ir pirmais ārzemju brauciens kopš kāpšanas pāvesta tronī martā.

"Es lūdzu atļauju ienākt un pavadīt ar jums šo nedēļu. Man nav nedz sudraba, nedz zelta, bet man ir visdārgākais, kas man ir dots - Jēzus Kristus."

"Es nāku viņa vārdā, lai spēcīgāku darītu brāļu mīlestības liesmu, kas deg katrā sirdī, un es vēlos, lai mani sveicieni sasniedz katru un visus. Lai Kristus miers ir ar jums!"

Neskatoties uz nemieriem, kas nesen uzliesmoja Brazīlijā, pāvests savu bruņoto papamobili ir nomainījis pret atvērtu apvidus automobili, lai varētu baudīt tiešu saskari ar ļaudīm.

Tikmēr varasiestādes kārtības uzturēšanai Riodežaneiro iesaistījuši 30 000 policistu un karavīru.

Otrdien Franciskam ir brīvdiena, bet trešdien viņš apmeklēs Jaunavas Marijas svētvietu Aparesidā, kas atrodas pusceļā starp Riodežaneiro un Sanpaulu. Savukārt ceturtdien pāvests paredzējis viesoties vienā no Riodežaneiro graustu rajoniem.

1970.gadā sevi par katoļiem atzina vairāk nekā 90% brazīļu, taču tagad, kā liecina aptauja, kuru veicis institūts "Datafolha" un kuras rezultāti publicēti svētdien, ar katolicismu identificējas vairs tikai 57% valsts iedzīvotāju.

No vienas puses, tas atspoguļo Brazīlijas sekularizācijas tendences, bet no otras, tas liecina par pieaugošo brazīliešu skaitu, kas pāriet protestantismā.

Protestantu skaits valstī sasniedzis jau 28%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!