Foto: AFP/Scanpix
Neveiksmi cietis arodbiedrību mēģinājums apturēt Detroitas pilsētas bankrota pieteikuma izskatīšanu tiesā – ASV federālais tiesnesis trešdien nolēmis, ka lēmums šajā lietā būs jāpieņem federālajai tiesai, ziņo ”CNBC”.

Detroitas pilsētas darbinieku arodbiedrība vērsusies Mičiganas štata tiesās ar vairākām prasībām apturēt pagājušajā nedēļā iesniegto pieteikumu par Detroitas pilsētas maksātnespēju, jo uzskata,  ka pilsētas bankrots būs pretrunā ar konstitūciju, kas aizsargā pilsētas darbinieku pensijas.

Pagājušajā nedēļā Ingamas apgabala tiesnese Rozmarija Akualina jau atzina bankrota pieteikumu par antikonstitucionālu, tomēr apelācijas tiesa šo lēmumu apturēja. Varas iestāžu ieceltais krīzes menedžeris Kevins Ors jau iepriekš pauda, ka lēmums par Detroitas bankrotu ir federāla līmeņa tiesas kompetencē.

"Delfi" jau ziņoja, ka ASV pieaug bažas par Detroitas pilsētas bankrota sekām - gan tādēļ, ka vēl nekad par maksātnespējīgu nav atzīta tik liela pilsēta, gan tādēļ, ka šī bankrota sekas uz savas ādas var nākties izjust tūkstošiem vai pat miljoniem cilvēku.

Turklāt Detroitas bankrots var kļūt par juridisku precedentu, jo arī daudzas citas lielas ASV pilsētas slīgst parādos, kas ietver arī saistības pret miljoniem publiskā sektora darbinieku, kas jau devušies pensijā.

Detroitas parādsaistības jau sasniegušas 18 miljardus ASV dolāru ( aptuveni 9, 67 miljonus latu). 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!