Foto: AP/Scanpix

ASV Pārstāvju palāta trešdien ar nelielu balsu pārsvaru noraidīja mēģinājumu samazināt finansējumu Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) programmām, kas uzkrāj datus par miljoniem amerikāņu telefonsarunām.

Grozījumi, kas tika iesniegti pēc bijušā ASV izlūkdienestu darbinieka Eduarda Snoudena izraisītā skandāla, ka NSA, meklējot iespējamos teroristus, uzkrāj "metadatus" par telefonsarunām un filtrē interneta datu plūsmu, guva 205 kongresmeņu atbalstu, pret tiem balsoja 217.

Pret grozījumiem iebilda Baltais nams un vairāki ietekmīgi Kongresa locekļi, tostarp Pārstāvju palātas un Senāta izlūkdienestu komitejas.

Likumdevēji bija pauduši neapmierinātību par izlūkdienestu pieļautajiem amerikāņu privātās dzīves neaizskaramības pārkāpumiem, izsakot viedokli, ka masveida datu uzkrāšana par pilsoņu telefonsarunām neatbilst nedz ASV konstitūcijai, nedz Kongresa pieņemtajiem likumiem.

Augstākās amatpersonas un izlūkdienestu pārstāvji tomēr uzstāj, ka tas notiekot saskaņā ar slepenās tiesas sankcijām un Kongresa pieņemto pretterorisma likumu, kas pazīstams kā Patriotisma akts. Administrācija uzsver, ka vienīgais izspiegošanas mērķis ir terora aktu novēršana.

Amatpersonas apgalvo, ka neskatoties uz lielo uzkrāto datu apjomu, pārbaudīts tiekot relatīvi neliels skaits telefonsarunu un ka uzkrātos datus aizliegts izmantot citu noziegumu izmeklēšanā, izņemot terorismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!