Foto: AP/Scanpix
Zimbabves premjerministra Morgana Cvingirai pārstāvētā Kustība par demokrātiskām pārmaiņām (MDC) piektdien paziņoja, ka tā apsver iespēju rīkot protestus pret nule kā aizvadītajām vēlēšanām, kurās par savu uzvaru paziņojusi ilggadējā prezidenta Roberta Mugabes partija "Zimbabves Āfrikas nacionālā savienība - Patriotiskā fronte" (ZANU-PF).

Zimbabvē 31.jūlijā notika prezidenta, parlamenta un municipālās vēlēšanas, kurās kārtējo reizi uz valsts galvas krēslu pretendēja arī Mugabe, kas pie varas atradies jau 33 gadus.

Oficiālie vēlēšanu rezultāti gan nav izziņoti. Taču Mugabes partija jau paziņojusi, ka Mugabe trešdien notikušajās prezidenta vēlēšanās, visticamāk, ieguvis 70% līdz 75% balsu.

Āfrikas Savienības galvenais vēlēšanu novērotājs Nigērijas eksprezidents Oluseguns Obasanjo paziņojis, ka, neskatoties uz ziņojumiem par pazudušiem vēlēšanu biļeteniem, un faktu, ka daudziem cilvēkiem liegts balsot, vēlēšanas bija brīvas un ticamas. Turpretī vietējie novērotāji uzsver, ka vēlēšanās pieļauti nopietni pārkāpumi.

61 gadu vecais Cvingirai, kuram šis bija jau trešais mēģinājums pārspēt 89 gadus veco Mugabi cīņā par valsts galvas krēslu, paziņojis, ka šīs vēlēšanas ir milzīgs farss.

2008.gadā Cvingirai pirmajā vēlēšanu kārtā uzvarēja, taču izstājās no sacensības pēc tam, kad Mugabes vadītās ZANU-PF rīkļurāvēju uzbrukumos tika noslepkavoti aptuveni 200 viņa atbalstītāju.

Šogad vēlēšanas visumā noritēja mierīgi.

Arī virkne vēlētāju pauduši neticību, ka vēlēšanās uzvarējis Mugabe.

"Tā ir laupīšana gaišā dienas laikā, taču es uzskatu, ka MDC to vajadzētu saprast, ka bez vardarbības ZANU-PF vienalga rīkotos, lai krāptos," norāda 34 gadus vecais tirgotājs Makdonalds Sibanda. "Man tas viss ir pretīgi."

Ja MDC atbalstītāji sāktu protestus, tas varētu izraisīt asu drošības spēku un Mugabem lojālo rīkļurāvēju bandu reakciju. 2008.gadā MDC atbalstītāju nogalināšanā tika vainoti Mugabem lojālie kaujinieki.

Lai gan Āfrikas Savienības novērotāji vēlēšanu norisi novērtējuši pozitīvi, rietumvalstis paudušas skepsi par Zimbabvē aizvadītajām vēlēšanām.

"Tas Eiropas Savienību un ASV nostāda ļoti sarežģītā situācijā," spriež Starptautiskās Krīzes grupas direktors Pjērs Pigo.

Eiropas Savienība (ES), kas pēc Zimbabves jaunās konstitūcijas apstiprināšanas mīkstināja daļu iepriekš noteikto sankciju, norādījusi, ka vēl ir pāragri izdarīt secinājumus par aizvadīto vēlēšanu godīgumu. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!