Foto: AFP/Scanpix
Rietumu un arābu valstu centieni panākt risinājumu Ēģiptes politiskajai krīzei ir cietuši neveiksmi, trešdien paziņojuši valsts pagaidu vadītāji, raisot bažas par tālāku vēršanos pret islāmistiem un iespējamu asinsizliešanu.

Ēģiptes pagaidu vadītāji ar šādu paziņojumu nākuši klajā pāris stundas pēc tam, kad Kairu, neko nepanācis, pameta ASV valsts sekretāra vietnieks Viljams Bērnss.

Arī Eiropas Savienības (ES) ES īpašajam sūtnim reģionā Bernardino Leonam neizdevās sekmēt kompromisu starp armijas iecelto valdību un gāztā prezidenta Muhameda Mursi atbalstītājiem.

"Diplomātisko centienu fāze šodien ir beigusies. (..) Šie centieni nav devuši gaidītos rezultātus," norādīts paziņojumā, pēc kura var noprast, ka valdība tagad varētu vērsties pret Mursi atbalstītājiem, kuri Kairā sarīkojuši tā dēvētās sēdošās demonstrācijas.

Ēģiptes jaunā vadība Rietumu un arābu valstu vidutāju centienu neveiksmē vaino Musulmaņu brālību, uz kuras pleciem uzveļ arī atbildību par "sekojošajiem notikumiem un attīstību saistībā ar likumu pārkāpumiem un sabiedrības drošības apdraudēšanu".

Kopš Mursi gāšanas 3.jūlijā sadursmēs starp Mursi atbalstītājiem, pretiniekiem un policiju nogalināti jau vairāk nekā 250 cilvēki.

Valdība jau devusi rīkojumu policijai pārtraukt islāmistu sēdošās demonstrācijas, kuru dalībnieki pieprasa gāztā prezidenta atjaunošanu amatā. Tomēr, turpinoties saspringtajiem diplomātiskajiem centieniem, policija ar rīkojuma pildīšanu līdz šim nogaidījusi.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns telefonsarunā ar Ēģiptes ārlietu ministru aicināja atbrīvot Mursi, kurš neilgi pēc atstādināšanas tika aizturēts, un viņa atrašanās vieta tiek turēta noslēpumā, otrdien informēja Apvienotās Nācijas.

Ēģiptes pagaidu valdība, kurai valsts iekšienē jāsakaras ar spēcīgiem aicinājumiem aktīvāk vērsties pret Mursi atbalstītājiem, otrdien asi nosodīja pārmērīgo starptautisko spiedienu.

"Ārvalstu spiediens ir pārsniedzis starptautiskās normas," paziņoja prezidenta biroja preses pārstāvis.

Neilgi pirms tam ASV senatori Džons Makeins un Lindsijs Greiems preses konferencē Kairā saniknoja Ēģiptes jaunās valdības atbalstītājus, Mursi atstādināšanu nodēvējot par dumpi.

Komentāri izpelnījās arī asu kritiku no valdības.

Rietumu diplomāti un amatpersonas aicinājušas Musulmaņu Brālību pārtraukt sēdošās demonstrācijas un aicinājušas valdību atbrīvot ieslodzītos islāmistu līderus, atklāja islāmistu pārstāvji, kuri piedalījās sarunās ar Rietumu diplomātiem.

Valdība savukārt uzsver, kas par ieslodzīto atbrīvošanu jālemj tiesai. Bet islāmisti viņu atbrīvošanu izvirzījuši par priekšnosacījumu turpmākām sarunām, meklējot risinājumu, kas varētu ietvert Mursi simbolisku atjaunošanu amatā, lai viņš varētu izsludināt ārkārtas vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!