Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas opozīcijas aktīvisti, tostarp Sīrijas Nacionālās koalīcijas (SNK) locekļi, izstrādājuši plānu, lai panāktu nacionālo izlīgumu un taisnīgumu "visiem Sīrijas upuriem", otrdien paziņojusi opozīcija.

Pilns plāna saturs tiks publiskots trešdien SNK vadītāja Ahmada Asi Džarbas klātbūtnē, tomēr SNK oficiāli to vēl nav apstiprinājusi.

Ar plānu nākusi klajā organizācija "Sīrijas ekspertu nams", kas apvieno aptuveni 300 aktīvistus, juristus un SNK un Sīrijas Nacionālās padomes locekļus.

Opozīcijas aktīvisti iecerējuši garu pārejas procesu.

Sīrijas konflikts sākās 2011.gada martā kā miermīlīgi protesti pret valdību, bet ātri pārauga pilsoņkarā, kurā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Gan nemiernieki, gan valdība spēki tiek turēti aizdomās par cilvēktiesību pārkāpumiem un masu slaktiņiem.

Sīrijas opozīcijas aktīvisti ierosinājuši atbruņoties un restrukturizēt Sīrijas drošības spēkus, lai atbrīvotos no "korumpētām amatpersonām".

"Visi bruņotie grupējumi tiks atbruņoti, demobilizēti un no jauna integrēti Sīrijas sabiedrībā," iecerējuši aktīvisti.

Plānā arī dotas vadlīnijas valsts politiskajai sistēmai pēc Sīrijas režīma krišanas, aicinot veidot "jauktu prezidentālu/parlamentāru sistēmu".

Opozīcijas pārstāvji ierosinājuši par pamatu izmantot valsts 1950.gada konstitūciju un izveidot vēlētu konstitucionālo asambleju, kas būtu tiesīga lemt par izmaiņām tajā.

Sīrijas konstitūcija nostāda likumdošanas varu pār izpildvaru un nosaka, ka valsts galvai jābūt musulmanim.

"Sīrijas ekspertu nams" apgalvo, ka plāna izstrādāšanā piedalījušās arī bijušās valdības amatpersonas, kas pārgājušas nemiernieku pusē, un nemiernieku kaujinieku komandieri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!