Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja trešdien pēc septītā sarunu raunda panākušas piecu punktu vienošanos par kopīgā Kesonas industriālā parka darbības atsākšanu, kas dīkstāvē pavadīja vairāk nekā četrus mēnešus, vēsta aģentūra "Yonhap".

"Vienošanos parakstīja Seulas vecākais delegāts Kims Kivongs un viņa Ziemeļkorejas kolēģis Parks Čolsu," teikts Dienvidkorejas Apvienošanās ministrijas paziņojumā.

Sarunas notikušas Ziemeļkorejas pierobežas pilsētā Kesonā. Vienošanās saturs pagaidām nav zināms, bet, domājams, ka tā paredz garantijas, lai novērstu atkārtotu kompleksa slēgšanu. Dienvidkoreja iepriekš uzsvēra, ka stingra Ziemeļkorejas apņemšanās turpmāk neslēgt kompleksu ir svarīga vienošanās daļa.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, jau vēstīja, ka Ziemeļkorejas teritorijā esošais Phenjanas un Seulas valdību kopprojekts kļuva par upuri divus mēnešu ilgušajā militārajā spriedzē, kas sākās pēc Ziemeļkorejas pēdējā kodolieroču izmēģinājuma šā gada februārī.

Saspīlējumam pieaugot, Phenjana teju vai ik dienu izteica draudus Dienvidkorejai un ASV.

Aprīlī Phenjana no Kesonas 123 fabrikām, kas pieder Dienvidkorejai, atsauca 53 000 ziemeļkorejiešu strādnieku, šo soli argumentējot ar militāro spriedzi un Seulas naidīgo izturēšanos pret Ziemeļkoreju.

Seula maija sākumā atsauca lielāko daļu savu uzņēmumu vadītāju.

Izolētajai un nabadzīgajai Ziemeļkorejai Kesonas kompleks ir svarīgs ārzemju valūtas iegūšanas avots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!