Foto: AFP/Scanpix
Kairā trešdien notikusī drošības struktūru asiņainā izrēķināšanās ar gāztā prezidenta Muhameda Mursi atbalstītājiem izsaukusi asu pasaules sabiedrības nosodījumu. Vairāku valstu līderi Mursi atbalstītāju protesta nometņu brutālo likvidēšanu nodēvējuši par slaktiņu.

ANO, ASV, Irāna, Katara, Lielbritānija un Turcija paudušas asu nosodījumu tam, ka armijas atbalstītā Ēģiptes pagaidu valdība, pielietojot spēku, likvidējusi divas protesta nometnes, kas pēc 3.jūlija valsts apvērsuma bija izveidotas Kairā.

Drošības spēkiem trešdien iebrūkot abās nometnēs, atbilstoši ziņu aģentūras AFP žurnālistu datiem nogalināti vismaz 124 cilvēki. ANO norāda, ka bojāgājušo skaits mērāms simtos.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns, kurš abas puses mudinājis izrādīt savaldību, paudis nožēlu, ka "Ēģiptes varasiestādes tā vietā izvēlējušās pielietot spēku, reaģējot uz demonstrāciju turpināšanos", teikts ģenerālsekretāra preses pārstāvja izplatītajā paziņojumā.

ASV, kas iepriekš piedāvājušas ierobežotu atbalstu pučistu izveidotajai pagaidu valdībai, pauž "stingru nosodījumu" vardarbībai pret protestētājiem un mudina armiju izrādīt savaldību, sacīja Baltā nama preses pārstāvis Džošs Ērnsts.

"Galvenā atbildība gulstas uz režīma spēkiem. Politisko procesu atjaunot ir ārkārtīgi grūti," tviterī norādīja Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts.

Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans protesta nometņu likvidēšanu nosauca par slaktiņu un apsūdzēja citas valstis, ka tās ar savu klusēšanu sagatavojušas ceļu asinsizliešanai. Erdogans arī aicināja ANO un Arābu līgu rīkoties nekavējoties.

Arī Irāna izrēķināšanos ar protestētājiem nosaukusi par slaktiņu.

"Irāna rūpīgi seko notikumiem Ēģiptē, iebilst pret vardarbīgajiem soļiem, nosoda iedzīvotāju slaktiņu un brīdina par nopietnām sekām," teikts Irānas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

No Ēģiptes tiek saņemtas pretrunīgas liecības par to, cik daudz cilvēku nogalināts trešdien Kairā, kad drošības spēki iebruka Mursi atbalstītāju protesta nometnēs.

Ziņu aģentūra AFP vēstīja, ka tās korespondenti Kairā pagaidu morgos saskaitījuši 124 cilvēku līķus.

Ēģiptes Veselības ministrija ziņo, ka nogalināti ir 95 cilvēki. Musulmaņu brālība vēstīja, ka atbilstoši tās datiem nogalināti ir 2200 cilvēki, bet vēl 10 000 - ievainoti.

Ēģiptes pirmais demokrātiskās vēlēšanās ievēlētais prezidents Mursi tika gāzts armijas apvērsumā 3.jūlijā. Apvērsuma rīkotāji arestējuši Mursi un teju visu viņa pārstāvētās Musulmaņu brālības vadību. Kopš apvērsuma Mursi un Musulmaņu brālības atbalstītāji Kairā turpināja nepārtrauktas protesta akcijas. Viņi noorganizēja divas lielas sēdošās demonstrācijas pie Rabjas al Adavijas mošejas un Kairas Universitātes.

Ēģiptes jaunā valdība vairākkārt solījusi demonstrācijas pārtraukt, bet līdz šim tas netika darīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!