Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkoreja svētdien paziņoja, ka tā piekritusi Dienvidkorejas priekšlikumam organizēt kopš 1950.-53.gada kara šķirto ģimeņu tikšanos.

Phenjana piekritusi rīkot ģimeņu tikšanos Čusoka svētku dienā 19.septembrī, kā to bija ierosinājusi Seula, teikts Phenjanas Korejas miermīlīgās apvienošanas komitejas paziņojumā, kuru izplatījuši Ziemeļkorejas oficiālie mediji.

Ar aicinājumu sarīkot Korejas karā šķirto ģimeņu atkalapvienošanas pasākumu trešdien nāca klajā Dienvidkorejas prezidente Paka Gunhje.

"Es ceru, ka Ziemeļi atvērs savu sirdi, lai šķirtās ģimenes varētu atkal tikt apvienotas," sacīja Paka.

Karš sadalījis desmitiem tūkstošu cilvēku, un daudzos gadījumos cilvēki pat nezina, vai viņu tuvinieki ir dzīvi. Starp abām Korejām nav civilās telefona un pasta saziņas.

Ap 72 000 dievidkorejiešu, no kuriem teju puse ir vecumā virs 80 gadiem, joprojām gaida iespēju piedalīties karā šķirto ģimeņu atkalapvienošanas pasākumos. Taču ik reizi tajos iespēja piedalīties ir tikai dažiem simtiem cilvēku.

Karā šķirto ģimeņu atkalapvienošanas programma tika aizsākta 2000.gadā, un, pateicoties tai, ap 17 000 cilvēku bijusi iespēja satikt gadu desmitiem neredzētos radiniekus.

Pēdējo reizi šāda tikšanās notika 2010.gada nogalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!