Foto: AFP/Scanpix

Ķīmisko ieroču izmantošana Sīrijā būtu uzskatāma par noziegumu pret cilvēci, piektdien paziņoja ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns, brīdinot, ka gadījumā, ja aizdomas apstiprināsies, gaidāmas "nopietnas sekas".

"Jebkāda veida ķīmisko ieroču izmantošana jebkurā vietā jebkādos apstākļos, neatkarīgi no tā, kas to veic, pārkāpj starptautiskās tiesības," norādīja ANO ģenerālsekretārs. "Šāds noziegums pret cilvēci radītu nopietnas sekas pārkāpējam."

ANO ceturtdien oficiāli lūdza Sīriju atļaut ANO ekspertiem izmeklēt ziņojumus par Damaskas apkaimē it kā notikušiem uzbrukumiem ar ķīmisko ieroču pielietošanu.

ANO ģenerālsekretārs arī nolēmis sūtīt uz Damasku ANO atbruņošanās jautājumu augsto pārstāvi Angelu Kani.

Damaska jūlija beigās piekrita, ka ANO inspektori veic pārbaudes trīs citās vietās, kur atbilstoši apsūdzībām uzbrukumos pielietoti ķīmiskie ieroči.

"Ģenerālsekretārs uzskata, ka šie incidenti, par kuriem tika ziņots vakar, bez kavēšanās ir jāizmeklē," apliecināja ANO preses pārstāvis Eduardo del Buejs. "Ģenerālsekretārs tagad aicina, lai misijai, kas patlaban atrodas Damaskā, tiek dota atļauja un garantēta piekļuve, lai ātri varētu tikt izmeklēts incidents, kas notika 2013.gada 21.augusta rītā."

"Šajā sakarībā Sīrijas valdībai tiek nosūtīta oficiāla ANO prasība. Viņš sagaida bez kavēšanās saņemt pozitīvu atbildi," norādīja Buejs.

ANO ģenerālsekretārs arī aicinājis apturēt karadarbību, lai kauju upurus varētu sasniegt humānā palīdzība.

ANO amatpersonas apliecināja, ka ANO Damaskas ekspertu komandas vadītājs Oke Selstrems jau ir sācis sarunas ar Sīrijas varas institūciju pārstāvjiem.

ANO Drošības padome trešdien atbalstīja prasību veikt izmeklēšanu, uzsverot, ka "rūpīga, objektīva un tūlītēja izmeklēšana" ir nepieciešama, lai izgaismotu šo incidentu.

Jau ziņots, ka Sīrijas lielākā opozīcijas organizācija apsūdz Damaskas režīmu, ka tas trešdien uzbrukumā nemiernieku apvidiem Damaskas pievārtē izmantojis ķīmiskos ieročus. "Slaktiņā" nogalināti vairāk nekā 1300 cilvēku, apgalvo opozicionāri.

Damaskas valdība apsūdzības kategoriski noraida.

Sīrijas valdība skaidro, ka opozīcija ar šiem paziņojumiem nākusi klajā, lai traucētu ANO inspektoriem, kas tieši patlaban atrodas Sīrijā, lai izmeklētu agrākās apsūdzības par ķīmisko ieroču izmantošanu.

"Ziņas par ķīmisko ieroču izmantošanu Gutā ir pilnīgi nepatiesas," norādīja oficiālā ziņu aģentūra SANA. "Tas ir mēģinājums neļaut ANO izmeklēšanas komisijai pildīt tās misiju."

"Šīs teroristu grupējumu un viņu atbalstošo satelītkanālu apsūdzības ir izmisīgs mēģinājums slēpt viņu zaudējumus kaujas laukā un atspoguļo histērijas un sabrukuma stāvokli, kādā šie grupējumi atrodas," teikts aģentūras SANA izplatītajā armijas paziņojumā.

ANO inspektori svētdien ieradās Sīrijā un plāno veikt izmeklēšanu trīs citās vietās, arī Han al Asalā, kur uzbrukumā martā tika nogalināti 26 cilvēki.

Vatikāns ceturtdien mudināja izturēties piesardzīgi pret jaunākajām apsūdzībām par ķīmisko ieroču pielietošanu Sīrijā.

"Nedrīkst pasludināt spriedumu, kamēr nav pietiekamu pierādījumu," intervijā Vatikāna radio sacīja baznīcas valsts pastāvīgais novērotājs ANO Ženēvā Silvāno Tomāzi.

"Kādas gan Damaskas valdībai varētu būt tūlītējas intereses izraisīt šādu traģēdiju," viņš vaicāja, piebilstot, ka īstais jautājums ir - "kas no šī necilvēcīgā nozieguma tiešām gūst labumu."

Atbilstoši ANO datiem Sīrijas konfliktā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 100 000 cilvēku, bet vardarbības dēļ bēgļu gaitās devušies 7,8 miljoni cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!