Foto: RIA Novosti/Scanpix
Pēdējās divās nedēļās pasaule saspringti gaida, kā attīstīsies notikumi Sīrijā –, vai Rietumvalstis ar militāru triecienu sodīs prezidenta Bašara al Asada režīmu, kuru apsūdz ķīmisko ieroču pielietošanā pret savu tautu.

Kas ir šis 47 gadus vecais trīs bērnu tēvs, "Instagram" konta īpašnieks un simpātiskas sievas vīrs, kura valdība jau vairāk nekā divus gadus nežēlīgā pilsoņu karā cīnās ar režīma pretiniekiem, tiek apsūdzēta ķīmisko ieroču pielietošanā un tagad pauž gatavību pretoties arī jebkuram ASV vadītam iebrukumam? Laikraksts "Herald Sun" piedāvā 10 faktus par Sīrijā varenāko vīru.

1.     Asada tēvs ir Hafezs al Asads, kurš Sīrijā valdīja no 1971. līdz 2000. gadam. Pie varas Hafezs nonāca pēc iesaistīšanās vairākos valsts apvērsumos. Viņš bija bēdīgi slavens ar brutāla militārā spēka pielietošanu.

2.     Bašars al Asads sākotnēji par politiku nekādu interesi nav izrādījis. Pēc medicīnas skolas beigšanas divdesmitgadnieks Asads devās uz Londonu studēt oftalmoloģiju.

3.     1994. gadā tēvs Asadu sauca atpakaļ uz Sīriju, jo autoavārijā gāja bojā Bašara vecākais brālis Besels, kurš tika gatavots varas pārņemšanai no tēva. Negaidīti par nākamo varas mantinieku kļuvušais Bašars iestājās armijā un strauji tika virzīts pa militārās karjeras kāpnēm, tikai piecu gadu laikā kļūstot par pulkvedi.

4.     Par Sīrijas prezidentu Bašars al Asads kļuva 2000. gadā, kad pēc sirdslēkmes mira viņa tēvs Hafezs. Kad pēc prezidenta bērēm Asads iegājis sava tēva kabinetā, tā bijusi tikai otrā reize mūžā, kad viņš spēris kāju līdera birojā, Bašars al Asads atklāja intervijā "National Geographic". "Tēvs nekad nerunāja ar mani par politiku," stāstīja Asads.

5.     Prezidentūras sākumā Asads solīja būt reformists, kurš apkaros korupciju, stiprinās ekonomiku un vadīs valsti demokrātijas virzienā, jo tā ir "rīks labākai dzīvei".

6.     Sākumā zīmes par pārmaiņām Sīrijā bija pozitīvas - 2000. un 2001. gadā Asads atbrīvoja daudzus politieslodzītos, pārmaiņas ieguva apzīmējumu "Damaskas pavasaris". Daudzi uzskatīja, ka, pateicoties Asada Rietumu izglītībai, viņš ir atvērtāks pārmaiņām, salīdzinot ar savu tēvu.

7.     Tomēr Asada valdību veidoja "vecās gvardes" kadri - militāristi, kas vadīja valstī nozīmīgos drošības dienestus. Domājams, ka pateicoties viņiem Asads atteicās no reformista iniciatīvām un atjaunoja represijas pret politisko opozīciju, norāda laikraksts "Herald Sun".

8.     Mēģinājumos apspiest opozīciju tika cenzēti populāri sociālie tīkli, tai skaitā "Facebook" un "Youtube".

9.     2000. gadā par Asada sievu kļuva Lielbritānijā dzimusī un skolotā bijusī baņķiere Asma. Pagājušā gadā vietnes "WikiLeaks" publiskota e-pasta sarakste atklāja, ka Asma Asada tērē tūkstošiem dolāru par luksusa greznumlietām, kamēr tūkstošiem sīriešu mira valsti pārņēmušajā konfliktā.

10.  Asada nesen izveidotajam "Instagram" kontam "syrianpresidency" ir vairāk nekā 34 tūkstoši sekotāju. Te gan nekas neliecina, ka pēdējo divu gadu laikā nežēlīgajā konfliktā valstī ir gājuši bojā vairāk nekā 100 000 cilvēku. Prezidents te redzams tiekamies ar bērniem, atbalstītājiem, apciemojot karavīrus un strādājot.

Foto: Asada sieva Asma

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!