Foto: Itar-Tass/Scanpix
Krievijas prezidents Vladimirs Putins par provokāciju nodēvējis apgalvojumus, ka Sīrijas režīms pielietojis ķīmisko ieročus.

"Kas attiecas uz iespējamo masu iznīcināšanas ieroču, ieskaitot ķīmisko ieroču, pielietošanu, tad mūsu nostāja ir konsekventa: mēs esam kategoriski pret, mēs nosodām, un ja tas tiks pierādīts, piedalīsimies pasākumu izstrādē pret šādiem notikumiem," sacīja Putins.

Pēc viņa teiktā, ASV ir jāiesniedz ANO inspektoriem un Drošības padomei pierādījumi, ka ķīmiskos ieročus Sīrijā pielietojuši valdības spēki.

"Ja viņi (ASV) saka, ka valdības spēki pielietojuši masu iznīcināšana ieročus, šajā gadījumā ķīmiskos, un saka, ka viņiem ir pierādījumi, tad lai tos uzrāda ANO inspektoriem un Drošības padomei. Atsauces uz to, ka šādi pierādījumi ir, bet tie ir slepeni un viņi to nevienam nevar rādīt, neiztur nekādu kritiku. Tā vienkārši ir necieņa pret saviem partneriem un starptautisko notikumu dalībniekiem. Ja ir pierādījumi, tātad tie ir jāuzrāda. Ja tie nav uzrādīti, tātad to nav," sacīja Putins.

Kā ziņots, piektdien ASV izplatīja izlūkdienestu ziņojumu, kurā Sīrijas valdība "ar ļoti augstu ticamības pakāpi" vainota par uzbrukumu ar ķīmiskajiem ieročiem un ir "ļoti mazticams", ka tā ir opozīcijas sarīkota viltība.

Ziņojumā teikts, ka uzbrukumā nogalināti 1429 cilvēki, tostarp 426 bērni un situācija izvērtēta, izskatot izlūkinformāciju no daudziem avotiem.

"Savienoto Valstu valdība ar lielu pārliecību izvērtējusi, ka Sīrijas valdība īstenoja ķīmisko ieroču uzbrukumu Damaskas piepilsētās 2013.gada 21.augustā," teikts Baltā nama izplatītajā ziņojumā.

Tajā arī noraidīta teorija, kuru īpaši virza Krievija, ka uzbrukumu varētu būt sarīkojuši opozīcijas spēki.

"Mēs kā ļoti mazticamu vērtējam scenāriju, ka 21.augusta uzbrukumu sarīkoja opozīcija," norādīts ziņojumā. "Šī novērtējuma izveidē izmantotais informācijas apjoms ietver izlūkdatus attiecībā uz režīma gatavošanos šim uzbrukumam un tā izpildes līdzekļiem, daudzus izlūkdatu avotus par pašu uzbrukumu un tā sekām, mūsu novērojumus pēc uzbrukuma un atšķirības starp režīma un opozīcijas iespējām."

Pēdējo dienu laikā arvien skaļāk izskan ASV un dažu to sabiedroto draudi uzsākt militāru uzbrukumu Sīrijai. Rietumvalstu retorika kļuvusi asāka pēc 21.augusta notikumiem Damaskas pievārtē, kur atbilstoši nemiernieku versijai valdības karaspēka uzbrukumā pielietoti ķīmiskie ieroči.

Sīrijas valdība šīs apsūdzības kategoriski noraida un ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz nemierniekus, kas šādi cenšoties diskreditēt valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!