Foto: AFP/Scanpix

Vairāki simti saniknotu horvātu norāvuši pirmdien Vukovarā uzstādītās plāksnes, uz kurām iestāžu nosaukumi bija lasāmi arī serbu valodā lietotajā kirilicā, ziņo Horvātijas sabiedriskais radio.

Jaunās plāksnes tika uzstādītas saskaņā ar likumu, kas divvalodīgās norādes liek uzstādīt visās teritorijās, kur kāda minoritāte veido vairāk par trešdaļu no visiem iedzīvotājiem.

Vukovara 1991.gadā trīs mēnešus ilgā aplenkuma laikā, ko sarīkoja toreizējās Dienvidslāvijas armija un serbu separātistu vienības, tika pārvērsta drupās. Lai gan pilsēta tagad ir atjaunota, to joprojām nomoka nabadzība, augsts bezdarba līmenis un starpetniskā spriedze.

Protestētājiem izdevās pārvarēt policijas pretestību un sadauzīt jaunās plāksnes pie nodokļu pārvaldes ēkas un vietējā policijas iecirkņa, vēsta valsts ziņu aģentūra HINA.

Policija ziņo, ka četri kārtības sargi sadursmēs ar protestētājiem guvuši vieglus ievainojumus. Pēc plākšņu iznīcināšanas pūlis ir izklīdis.

Horvātu un serbu valodas ir ļoti līdzīgas, taču horvāti lieto latīņu alfabētu, bet serbi - kirilicu.

Publiskās administrācijas ministrs Arsens Bauks žurnālistiem paziņojis, ka notikumi Vukovarā esot "politiski motivēti", taču par valdības turpmāko rīcību neizteicās.

"Saskaņā ar dažiem paziņojumiem iepriekšējos mēnešos mēs varējām sagaidīt, ka notiks protesti. Uzskatu, ka tuvākajās dienās un nedēļās būs pietiekami daudz laika politiskām diskusijām par divvalodīgām norādēm Vukovarā," sacīja ministrs.

Jau pagājušā gada aprīlī Zagrebas galvenajā laukumā pulcējās 20 000 cilvēku, lai protestētu pret norādēm kirilicā.

Horvātijas Istras pussalā jau ilgāku laiku visas norādes ir divās valodās - horvātu un itāļu -, taču divvalodīgo norāžu uzstādīšana serbu apdzīvotajos apvidos sastopas ar aktīvu pretestību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!