Foto: RIA Novosti/Scanpix

Vācijas augstākā tiesa nolēmusi, ka 13 gadus vecajai musulmaņu skolniecei ir pienākums piedalīties kādas Frankfurtes skolas peldēšanas apmācībās, kas notiek kopā abiem dzimumiem, ceturtdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Šis tiesas lēmums attiecas uz visiem musulmaņu studentiem un skolēniem valstī. Tiesa gan lēmumā norāda, ka meitenes drīkst peldēties ķermeni pilnīgi nosedzošā apģērbā, ko sauc par "burku", tā ievērojot reliģiskās tradīcijas.

Meitenes vecāki viņai aizliedza apmeklēt skolas peldēšanas nodarbības, jo tajās vienlaicīgi piedalās gan zēni, gan meitenes. Daži musulmaņi uzskata, ka tas ir pretrunā ar viņu reliģiju un tradīcijām.

Taču Vācijas augstākās tiesas lēmums, kuru daudzi jau nosaukuši par revolucionāru, liecina, ka konstitūcijā noteiktais pienākums valstij rūpēties par bērnu izglītošanu ir augstāks nekā dažādu reliģijas piekritēju paražas.

Atsevišķi musulmaņi uzskata, ka pietiek ar atļauju meitenēm peldēt ķermeni pilnībā nosedzošā peldkostīmā, taču citi paliek pie sava, sakot – musulmaņu meitenes nedrīkst atrasties ciešā kontaktā ar zēniem, kuri ģērbušies vien peldbiksēs.

Tiesa uzskatīja, ka pamattiesības uz reliģisko brīvību nav pamats prasībai skolā nesaskarties ar citu cilvēku uzvedības tradīcijām, tai skaitā ģērbšanās paradumiem.

Tikmēr advokāts, kurš tiesā pārstāvēja musulmaņu ģimeni, norādījis, ka citās katoļu skolās Vācijā fizkultūras stundas meitenēm un zēniem notiek atsevišķi. Advokāts arī sacījis, ka viņa klientu meitu mulsinājis fakts, ka viņai stundā baseinā jābūt kopā ar zēniem, kuri ir ģērbušies vien peldbiksēs. "Korāns ne tikai liedz citu priekšā būt atklātā apģērbā, bet arī skatīties uz citiem atkailinātiem zēniem un meitenēm," sacījis advokāts Klauss Meisners.

Ģimene, kura skolu iesūdzēja tiesā, nāk no Marokas. Meitenes vecāki vairākus gadus neveiksmīgi pulējās panākt, lai meitenei nebūtu jāapmeklē peldēšanas nodarbības skolā. Tiesā vecāki vērsās tad, kad meitai bija 11 gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!