Foto: AFP/Scanpix

Pirmdien sāksies pērn nogrimušā kruīza kuģa "Costa Concordia" izcelšana, kas izmaksās vairāk nekā 600 miljonus eiro (422 miljonus latu), ceturtdien paziņojušas amatpersonas.

"Ja laikapstākļi ļaus, operācija sāksies 16.septembrī plkst.6 (plkst.7 pēc Latvijas laika)," paziņoja Itālijas Civilās aizsardzības aģentūras vadītājs Franko Gabrielli, piebilstot, ka šādu operāciju vēl ne reizes nav mēģināts īstenot.

Kuģi plānots uzstādīt peldus stāvoklī un aizvilkt prom, un nodot metāllūžņos.

2012.gada 13.janvāra vakarā "Costa Concordia" uzskrēja zemūdens klintij pie Džiljo salas Toskānā. Avārijas brīdī uz kuģa atradās 4229 cilvēki. Kuģa avārijā dzīvību zaudēja 32 cilvēki.

"Costa Concordia" sver 44 612 tonnas - aptuveni tikpat daudz cik "Titāniks" -, un tas ir 290 metrus garš. Šobrīd tas guļ jūrā sagāzies uz sāniem pie klintīm, uz kurām uzskrēja.

Kuģa kapteinis apsūdzēts par cilvēku slepkavību bez iepriekšēja nodoma, avarējušā kuģa pamešanu pirms visu cilvēku evakuēšanas un kaitējuma nodarīšanu videi.

Itālijas civilās aizsardzības aģentūra informēja, ka oficiāla atļauja kuģa izcelšanai tiks dota svētdienas pēcpusdienā.

Sarežģīto operāciju plānots pabeigt vienas dienas laikā. Līdz tās beigām visa jūras satiksme šajā apgabalā tiks bloķēta.

Operācija jāveic šomēnes, jo kuģa vraka stāvoklis kļūst arvien sliktāks un tuvojas ziemas vētras, norādīja viens no glābējiem.

Gabrielli nepieļauj iespēju, ka kuģis varētu sadalīties divās daļās.

Visa degviela no kuģa jau izsūknēta, tomēr vides aktīvisti bažījas, ka jūrā no vraka varētu noplūst toksiskas ķimikālijas.

Gabrielli atzina, ka noplūdes būs, tomēr veikti visi sagatavošanās darbi, lai tās ierobežotu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!