Foto: AFP/Scanpix
Ķīnas arheologi atraduši senu sievietes politiķes, kura tiek dēvēta arī par "sievieti premjerministri" kapu, atsaucoties uz vietējiem medijiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Slavenā politiķe un dzejniece Šanguana Vanera dzīvoja no 664. līdz 710. gadam un kalpoja imperatores Vu Zetianas galmā. Sievietes kaps nesen atrasts Šaansji provincē, bet šonedēļ arheologi ir apstiprinājuši, ka apbedījums pieder tieši Šanguanai.

Kaps, kurš ir pamatīgi izpostīts, atrasts pie Sjaņjanas lidostas. Apbedījumu identificēt arheologiem palīdzējis stipri bojātais kapakmens. Ne kauli, ne dārgumi apbedījumā nav atrasti. Par spīti tam, ka kapenes ir ļoti bojātas, arheologi atklājumu sauc par nozīmīgu.

"Jumts ir pilnībā iegruvis, četras sienas ir bojātas un visas grīdas flīzes ir izceltas," Ķīnas medijiem pastāstīja pētnieks Džeņs Kvingangs. "Tāpēc mēs uzskatām, ka tas bijis pakļauts liela mēroga organizētai postīšanai. Ļoti iespējams, amatpersonu organizētai postīšanai," turpina arheologs.

Šanguana Vanera bija imperatores Vu Zetianas uzticamā palīdze, kuru 710. gadā nogalināja galma apvērsuma laikā. Par viņas dzīvesstāstu Ķīnā ir uzņemts pat seriāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!