Foto: AFP/Scanpix

Pirms 40 gadiem nolaupīts un uz komunistisko Ziemeļkoreju aizvests Dienvidkorejas zvejnieks ir izbēdzis no gūsta un atgriezies mājās, atsaucoties uz amatpersonu paziņojumu, vēsta laikraksts "The New York Times".

68 gadus vecais Čuns Vukpjo ir viens no 25 dienvidkorejiešiem, kuru divas zvejas laivas 1972. gada decembrī sagūstīja Dzeltenajā jūrā un nogādāja uz Ziemeļkoreju. Vīrietim ir izdevies veiksmīgi atgriezties dzimtenē, piektdien apstiprināja Dienvidkorejas Apvienošanās ministrija, nesniedzot plašāku informāciju.

Šādi izbēgšanas gadījumi no Ziemeļkorejas ir retums, norāda laikraksts. Izolētās valsts ieslodzījuma vietas ir labi apsargātas, bet, lai izkļūtu no Ziemeļkorejas, bēglim vēl jāmēro bīstams ceļš līdz robežai ar Ķīnu un tad tālāk uz kādu trešo valsti, kurai ir ciešas saites ar Dienvidkoreju, piemēram, Taizemi.

Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas kopīgā robeža ir smagi militarizēta un novērota, tāpēc pāri tai nokļūt Dienvidos ir daudz grūtāk.

Gadu gaitā Ziemeļkoreja ir sagūstījusi tūkstošiem savas kaimiņvalsts zvejnieku. Lielākā to daļa ir atbrīvota, bet vairāk nekā 450 palikuši ziemeļos.

Phenjana noliedz, ka zvejnieki Ziemeļkorejā tiek turēti pret savu gribu, tomēr pēdējie astoņi dienvidkorejieši, kas kopš 2000. gada atgriezušies dzimtenē, apgalvo, ka visu laiku tikuši novēroti.

Par 68 gadus vecā zvejnieka atgriešanos augustā paziņoja aktīvists Čoi Sungjons, kurš ir palīdzējis no Ziemeļkorejas atgriezties vairākiem zvejniekiem un Korejas kara cietumniekiem, bet šo informāciju tad neapstiprināja Dienvidkorejas amatpersonas.

Aktīvists stāstīja, ka Čuns Vukpjo ir vienīgais no savas zvejnieku komandas, kam izdevies atgriezties. Dienvidkorejā viņš divas nedēļas pratināts un tikai tad septembrī palaists pie ģimenes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!