Foto: AFP/Scanpix

Ķīna piektdien paziņojusi, ka tā ir gatava sarunām ar Japānu par arvien lielāko saspīlējumu Senkaku salu jautājumā, taču vienīgi tad, ja Tokija atzīs, ka šī arhipelāga piederība ir diskutējama.

Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji, uzturoties Vašingtonā, uzsvēra, ka konflikta saasinājumā esot vainojama Japāna.

"Neskatoties uz to, mēs joprojām esam gatavi sēsties [pie sarunu galda un vest] dialogu ar japāņiem, lai kopīgi atrastu ceļu, kā tikt galā ar pašreizējo situāciju," norādīja Vans. "Taču vispirms Japānai jāatzīst, ka šādas domstarpības pastāv. Visa pasaule zina, ka domstarpības pastāv."

Četras desmitgades pastāvējušās domstarpības no jauna saasinājās pērnajā septembrī, kad Japānas valdība nacionalizēja salas, kas iepriekš piederēja privātiem īpašniekiem. Tokija norāda, ka tā vienkārši bijusi administratīva īpašumtiesību maiņa un ka Pekinas pretenzijām uz šo arhipelāgu nav nekāda vēsturiska pamatojuma.

Ķīnieši Senkaku arhipelāgu dēvē par Djaoju salām. Tās atrodas 400 kilometru attālumā no Japānai piederošās Okinavas salas galvaspilsētas Nahas un 200 kilometru attālumā no Taivānas.

Atbilstoši Pekinas versijai šīs salas ķīnieši atklājuši jau XIV gadsimtā, bet Japāna tās ieguvusi 1885.gadā noslēgtā "netaisnīgā" Šimonoseki līguma rezultātā.

Pēc Otrā pasaules kara Japāna zaudēja visas teritorijas, ko tā bija ieguvusi kopš XIX gadsimta beigām, un Senkaku salas nokļuva ASV jurisdikcijā.

1972.gadā ASV atdeva salas Japānai, bet Ķīna šo lēmumu atteicās atzīt.

Interese par salām pieaugusi pēc tam, kad šelfā tika uzietas lielas dabasgāzes rezerves.

Uz tām pretendē arī Taivāna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!