Foto: AFP/Scanpix

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns, otrdien atklājot ikgadējo ANO Ģenerālo asambleju, aicināja pasaules valstis darīt galu Sīrijas asinsizliešanas sekmēšanai.

"Es aicinu visas valstis izbeigt asinsizliešanas veicināšanu un apturēt bruņojuma straumes, kas nonāk pie abām pusēm," sacīja ģenerālsekretārs.

Krievija ir lielākais bruņojuma piegādātājs Sīrijai, savukārt Damaska apsūdz Saūda Arābiju, Kataru un citas Persijas līča monarhijas, ka tās ar ieročiem apgādā nemierniekus.

ANO ģenerālsekretārs arī aicināja Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu un nemierniekus, kā arī "visus tos, kam šajā zālē uz viņiem ir ietekme", pielikt pūliņus, lai sarīkotu miera konferenci, kas karu izbeigtu.

"Militāra uzvara ir ilūzija. Vienīgā atbilde ir politisks noregulējums."

Bana Kimuna aicinājumi izskan laikā, kad noris ASV un Krievijas stīvēšanās ap ANO Drošības padomes rezolūciju Sīrijas ķīmisko ieroču lietā.

"Es sagaidu, ka saistībā ar ķīmiskajiem ieročiem nekavējoties tiks pieņemta izpildāma Drošības padomes rezolūcija," sacīja ģenerālsekretārs. "Tai nekavējoties ir jāseko humāniem soļiem."

Bans Kimuns pauda cerību, ka diplomātiskā reakcija uz 21.augustā Damaskas pievārtē notikušo ķīmisko ieroču uzbrukumu, kurā dzīvību zaudēja vairāki simti cilvēku, raisa cerības uz 30 mēnešus ilgušā Sīrijas pilsoņkara izbeigšanu.

"Reakcija uz šausminošo ķīmisko ieroču izmantošanu ir radījusi diplomātisko virzību - pirmās vienotības zīmes, kas parādījušās pēc pārāk ilga laika," sacīja ģenerālsekretārs. "Tagad mums tajā ir jābalstās, lai panāktu, ka puses sēžas pie sarunu galda."

Viņš norādīja, ka vairāk nekā 100 000 cilvēku vidū, kas gājuši bojā Sīrijas karā, "lielum lielais vairums" ir konvencionālo ieroču upuri.

"Mēs diez vai varam būt apmierināti tikai ar to, ka tiek iznīcināti ķīmiskie ieroči, kamēr plašāks karš iznīcina Sīriju."

"Ir pienācis laiks izbeigt slepkavošanu un panākt mieru, kas Sīrijas tautai ir vajadzīgs un ko tā ir pelnījusi," uzsvēra Bans Kimuns.

Viņš arī aicināja "pilnā mērā saukt pie atbildības par nopietniem starptautiskajiem noziegumiem vai nu Hāgas Starptautiskajā Krimināltiesā, vai arī ar citiem līdzekļiem, kas atbilst starptautiskajām tiesībām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!