Foto: morgueFile
Trīs horvātu čigānu ģimenes Francijā izmantojušas bērnus noziedzībā un pārdevušas sievietes, kuras bijušas prasmīgas zagles, pirmdien tiesā pavēstīja likumsargi.

Apsūdzības šajā tiesas prāvā kopumā izvirzītas 27 cilvēkiem vecumā no 19 līdz 55 gadiem. Apsūdzības uzrādītas gan par saistību ar noziedzīgu apvienību, gan par cilvēku kontrabandu.

Pēc policijas teiktā, apsūdzētie 2011.gadā vien saistīti ar vairāk nekā simts laupīšanām Francijā, kā arī Beļģijā un Vācijā. Vairums laupīšanu pastrādājuši bērni, kuri nereti bijuši vien desmit gadus veci.

"Laupīšanas tika veiktas ik dienu visā Eiropā," norādīja policijas pārstāvis Žils Veincs. "Tās nekad netika pārtrauktas - bērniem tas bija kā sava veida militārais dienests."

Prokuratūra plāno tiesā iesniegt arī pierādījumus par gadījumiem, kad līgavas tikušas nopirktas un pēcāk tās padzītas, jo nav ienesušas pietiekami daudz naudas.

Pierādījumi pret apsūdzētajām ģimenēm balstīti uz 120 aizdomās turamo telefonsarunu noklausīšanos. Noklausītās telefonsarunas atklājušas sava veida mafijas struktūru, kurā klanu vadoņu pakļautībā bijuši "kapteiņi un leitnanti", kuri savukārt bijuši atbildīgi par noziedzībā iesaistītajiem bērniem.

"Dažas lietas, ko atklājām, bija patiesi šokējošas. Piemēram, tēvs, kurš lūdza savu 12 gadus veco meitu taisnajā zarnā paslēpt 80 000 eiro vērtu zagtu pulksteni, jo zināja, ka policija nepārmeklē mazgadīgos," skaidroja Veincs.

Uzrādītās apsūdzības par cilvēku kontrabandu saistītas ar aizdomām par sievu pirkšanu. Par katru sievu samaksāts līdz pat 180 000 eiro (126 504 latiem).

"Jo prasmīgāk viņas zaga, jo augstāka bija cena," piebilda likumsargs. "Jaunas un izskatīgas sievietes tika pārdodas dārgāk, jo viņām bija labākas izredzes uzdoties par nepilngadīgām."

Veincs norādīja uz kādu gadījumu, kurā kāda sieviete vārdā Natālija tikusi nopirkta, taču nav spējusi attaisnot cerības, jo divu gadu laikā spējusi nozagt "vien 200 000" eiro.

"Čigānu tiesa uzdeva viņas ģimenei atmaksāt 100 000 eiro, taču šī summa beigās tika samazināta līdz 55 000 eiro, ņemot vērā sievietes pārciesto seksuālo izmantošanu," sacīja policists.

Tikmēr bērniem ticis uzdots mēnesī nozagt lietas 5000 eiro (3514 latu) apmērā. Zagtais guvums ticis pārdots Francijā un Vācijā, nodrošinot bagātu dzīvi klanu vadoņiem, no kuriem dažiem piederēja vērtīgi īpašumi Horvātijā.

Aizdomās turamā noziedzīgās shēmas vadone - kāda 66 gadus veca sieviete - tiks tiesāta atsevišķā prāvā.

Tikmēr apsūdzēto advokāti pauduši šaubas, vai gaidāma taisnīga tiesa, ņemot vērā Francijā valdošo pret čigāniem vērsto noskaņojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!