Foto: RIA Novosti/Scanpix
Uz Krievijā aizturētā vides aizstāvju organizācijas "Greenpeace" kuģa "Arctic Sunrise" ir atrastas narkotikas, par Krievijas Izmeklēšanas komisijas paziņojumu vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Atrastās narkotiskās vielas, kuru īpašnieks vēl nav noskaidrots, varētu būt magoņu salmi un morfijs, atsaucoties uz Izmeklēšanas komisijas ziņojumu, informē ziņu vietne "Lenta.ru".

Kuģi "Arctic Sunrise" ar 30 cilvēkiem Krievija aizturēja 19. septembrī, kad aktīvisti Barenca jūrā protestēja pret naftas ieguvi Arktikā. Visiem 30 aizturētajiem izvirzītas apsūdzības pirātismā.

Tāpat uz aktīvistu kuģa atrasta "dubultas pielietojamības" aparatūra, ko var izmantot "ne tikai ekoloģiskiem mērķiem", paziņojuši izmeklētāji. Minētie atradumi nozīmē, ka vairākiem apsūdzētajiem aktīvistiem varētu izvirzīt apsūdzības arī "citos smagos noziegumos", par komisija trešdien paziņoto ziņo "RIA Novosti".

"IK [Izmeklēšanas komisija] atrada narkotikas. Gaidām, kad atradīs atombumbu un svītrainu ziloni. Tagad Krievijā tas ir iespējams un reti kuru pārsteigs," izmeklētāju paziņojums komentēts "Greenpeace" Krievijas nodaļas "Twitter" kontā.

Krievija 19. septembrī Barenca jūrā aizturēja "Greenpeace" kuģi ar aktīvistiem, kas iepriekšējā dienā rīkoja protesta akciju pret naftas ieguvi Arktikā. Vairāki akcijas dalībnieki mēģināja nokļūt uz kompānijas "Gazprom" naftas ieguves platformas "Prirazlomnaja".

Visiem 30 aizturētajiem, kas nāk no dažādām valstīm, ir izvirzītas apsūdzības pirātismā. Atbilstoši Krievijas likumiem sods par pirātismu grupā ir desmit līdz 15 gadi cietumā.

Daudzi apsūdzības uzskata par nepamatoti smagām. Nīderlande pagājušajā nedēļā paziņoja, ka sākusi arbitrāžas procesu pret Krieviju par "nelikumīgo kuģa aizturēšanu".

"Greenpeace" norāda, ka tās protests pret "bīstamo naftas ieguvi Arktikā" bija miermīlīgs un saskaņā ar "stingriem principiem". "Mūsu aktīvisti nedarīja neko tādu, lai būtu attaisnojama Krievijas varasiestāžu rīcība," teikts organizācijas paziņojumā.

Tikmēr Krievija norāda, ka aktīvisti mēģinājuši "triecienā" ieņemt platformu, radot šaubas par saviem nodomiem. Aktīvistu kuģis bijis pilns ar elektroniku, kuras "pielietojums nav skaidrs", komentēja Izmeklēšanas komitejas pārstāvis Vladimirs Markins.

Viņš piebilst, ka ir grūti noticēt, ka "tā saucamie" aktīvisti nav zinājuši, ka naftas ieguves platforma ir paaugstinātas bīstamības objekts, kur katra nesankcionētā rīcība var novest pie negadījuma, kas apdraudētu ne tikai cilvēkus uz klāja, bet arī ekoloģiju.

Uz kuģa atradušies aktīvisti no 18 valstīm, to skaitā Austrālijas, Lielbritānijas, Brazīlijas, Kanādas, Dānijas, Francijas, Jaunzēlandes, Krievijas un ASV.

"Gazprom" grasās 2014.gadā sākt naftas ieguvi no "Prirazlomnaja", norāda vides aizstāvju organizācija, brīdinot par naftas noplūdes draudiem dabas rezervātu teritorijā, kurā mīt polārlāči, valzirgi un retas putnu sugas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!