Foto: AFP/Scanpix

Krievijas "agresīvā rīcība" apliecina lēmumu nozīmību Arktikā, ar šādu paziņojumu svētdien publicētajā vēstulē nācis klajā viens no Krievijas aizturētajiem starptautiskās vides aizstāvju organizācijas "Greenpeace" aktīvistiem šveicietis Marko Vēbers.

Vēbera vēstule svētdien publicēta Šveice laikrakstos "Sonntagszeitung" un "Le Matin Dimanche".

"Krievijas valdības un "Gazprom" agresīvā un netaisnīgā rīcība apliecina, cik svarīgi ir, lai lēmumi attiecībā uz Arktiku un tās nākotni tiktu pieņemti globālajā sabiedrībā," vēstulē norāda aktīvists. "18.septembrī es saskāros ar briesmām un apcietināšanas risku, jo esmu pārliecināts, ka mūsu spēkos ir panākt pārmaiņas".

Vēbers ir viens no 30 "Greenpeace" kuģa "Arctic Sunrise" apkalpes locekļiem, kuri pagājušajā mēnesī tika arestēti pēc protesta akcijas sarīkošanas Barenca jūrā.

Kā ziņots, "Greenpeace" aktīvisti 18.septembrī mēģināja Barenca jūrā nokļūt uz uzņēmuma "Gazprom neftj šeļf" naftas ieguves platformas "Prirazlomnaja", lai tur sarīkotu protesta akciju pret naftas ieguvi Arktikā. Nākamajā dienā Krievijas robežsargi no helikoptera nokļuva uz aktīvistu kuģa "Arctic Sunrise" klāja. Pēc aizturēšanas "Arctic Sunrise" kapteinis atteicās vadīt kuģi. Tad kuģis tika aizvilkts uz Murmanskas ostu.

Visiem 30 aizturētajiem "Greenpeace" aktīvistiem un kuģa komandas locekļiem izvirzītas apsūdzības pirātismā, par ko draud cietumsods līdz 15 gadiem, un apcietinājumā Murmanskā un Apatīti viņiem būs jāpaliek vismaz līdz 24.novembrim. Aizturēto vidū ir seši Lielbritānijas un četri Krievijas pilsoņi, kā arī vēl 16 citu valstu pilsoņi, tostarp Argentīnas, Itālijas, Francijas un Austrālijas.

"Gazprom" grasās 2014.gadā sākt naftas ieguvi no "Prirazlomnaja", norāda vides aizstāvju organizācija, brīdinot par naftas noplūdes draudiem dabas rezervātu teritorijā, kurā mīt polārlāči, valzirgi un sastopami retu sugu putni.

Trešdien Krievijas Federācijas Izmeklēšanas komiteja paziņoja, ka aizturētajiem aktīvistiem varētu tikt izvirzītas jaunas apsūdzības, jo uz kuģa esot atrastas narkotikas un "aparatūra, kurai ir divējāds pielietojums, un to varēja izmantot ne tikai ekoloģiskos nolūkos vien".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!