Foto: AFP/Scanpix

Virknē spēcīgu savvaļas ugunsgrēku Austrālijas Jaundienvidvelsas štatā nopostīti simtiem māju, un ugunsdzēsēji turpina apkarot desmit gados lielāko štata ugunsnelaimi, piektdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Liesmas turpina plosīties krūmājos Sidnejas nomalēs, lai gan gaisa temperatūra un vēja ātrums ir samazinājies. "Mums ir tūkstošiem kilometru uguns ar ko mēs cenšamies tikt galā," stāsta Jaundienvidvelsas ugunsdzēsēju pārstāvis Robs Rodžers, norādot, ka situācija ir sliktākā vairāk nekā desmit gadu laikā, bet tā diez vai uzlabosies tuvākajās dienās.

Liesmas paceļas 20 – 30 metru augstumā, stāsta ugunsdzēsēji. Tūkstošiem cilvēku ceturtdienas nakti ir pavadījuši evakuācijas centros, bet no rīta daudzi atklājuši, ka viņu mājas ir nodegušas. Nopostīto būvju skaits vēl tiek apzināts, bet amatpersonas lēš, ka zaudētas ap 200 māju.

Kāds 63 gadus vecs kungs gājis bojā no sirdslēkmes, kad ceturtdienas pēcpusdienā centies paglābt savu īpašumu. Ievainojumus guvuši arī trīs liesmu apkarotāji. Cīņā ar stihiju pavisam iesaistīti vairāk nekā 2000 ugunsdzēsēju.

Ugunsgrēku ir veicinājusi šim gadalaikam neparasti augstā gaisa temperatūra un spēcīgais vējš, kas nu jau ir rimušies. Līdz šim izdeguši aptuveni 500 kvadrātkilometri platības.

Tikmēr dūmi un pelni ceturtdien pārklāja debesis virs Sidnejas, informē BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!