Foto: Kadrs no video

Liela Sīrijas daļa ir palikusi bez elektrības pēc tam, kad bruņoto nemiernieku raidīts šāviņš trešdien uzspridzinājis gāzes vadu pie Damaskas lidostas, kas ar kurināmo apgādājis spēkstaciju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Bez elektrības ir palikusi Sīrijas galvaspilsēta, stāsta iedzīvotāji, bet amatpersonas norāda, ka elektroenerģijas padeves pārtraukumi ir skāruši visu valsti un varētu turpināties 48 stundas līdz bojājumu novēršanai.

"Teroristu uzbrukums gāzes cauruļvadam, kas apgādā spēkstaciju dienvidos, ir izraisījis elektroenerģijas padeves pārtraukumus provincēs, notiek labošana," valsts ziņu aģentūra SANA citē enerģētikas ministru Imadu Hadmisu.

Nemiernieki apšaudījuši aptuveni divu kilometru attālumā no lidostas esošu priekšpilsētu, stāsta aktīvisti. "Izskatās, ka tā ir plaša mēroga operācija, kas plānota pirms laba laika," stāsta Londonā bāzētās "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" direktors Rami Abdels Rahmans.

Aculiecinieki stāstam, ka netālu no lidostas pēc sprādziena bijušas redzamas milzīgas liesmu mēles.

Jau vēstīts, ka Sīrijā gandrīz trīs gadus notiek bruņots konflikts, kurā nemiernieki cenšas gāzt prezidenta Bašara al Asada vadīto valdību. Neviena no pusēm līdz šim nav izrādījusies tik spēcīga, lai militārā cīņā sakautu pretinieku.

Nemieri Sīrijā sākās kā pret valdību vērstas demonstrācijas 2011. gada pavasarī, kas ātri pārauga plaša mēroga pilsoņu karā, kurā jau gājuši bojā vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz Krievijas un Irānas atbalstu.

Pret Asadu karojošo spēku pusē netrūkst arī radikāli islāmistu kaujinieki un ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīti grupējumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!