Foto: AP/Scanpix

Par spīdzināšanu, badu, piespiedu abortiem un citām komunistu režīma zvērībām ANO izmeklēšanas komisijai, kas kopš augusta izmeklē cilvēktiesību pārkāpumus totalitārajā valstī, pastāstījuši aizbēgušie cilvēki.

Daži no lieciniekiem, ANO amatpersonām detalizēti atstāstot piedzīvotā nianses, izplūduši asarās, raksta vietne "Internatioanl Business Times".

"Vārds "cilvēktiesības" Ziemeļkorejā neeksistē," teica viens no bēgļiem Kims Sogdžu, kura māte ir mirusi cietumā, bet viņas ķermenis paturēts eksperimentiem un ģimenei tā arī nav atdots.

Kādā cietumā kameras durvis bijušas tikai pusmetru augstas, bet mazajā telpā sadzīti 40 -50 ieslodzītie, kuri nevar ne apsēstie, ne stāvēt zemo griestu dēļ, viņš stāsta. "Jūs esat kā dzīvnieki un jums ir jārāpo kā dzīvniekiem," teikuši apsargi. Ieslodzītie baroti ar ūdeņainu zupu, kurā bijuši akmeņi.

Cita lieciniece ar ģimeni aizbēgusi no Ziemeļkorejas un Ķīnā nonākusi piespiedu laulībās, bet vēlāk arestēta un nosūtīta atpakaļ uz izolēto valsti. Lai novērstu iespējamo bēgšanu, cietuma amatpersonas saķēdējušas viņu kopā ar trim citām sievietēm un likušas cilāt lielus smagumus.

Sievietēm, kas atgriežoties no Ķīnas ir stāvoklī, piespiedu kārtā tiek veikti aborti. "Ziemeļkoreja nevēlas lai valstī turpinās ķīniešu asinis," stāsta sieviete.

Citi liecinieki pastāstījuši par drošības iestāžu realizēto cilvēku nolaupīšanu, sišanu un pastāvīgu ieslodzīto pazemošanu.

Iepriekš ANO komisija Tokijā un Dienvidkorejā jau uzklausījusi liecības, kā sievietei cietumā likts spainī noslīcināt pašas jaundzimušo bērnu, bet kāds cits kopš dzimšanas nometnē dzīvojis vīrietis pārticis no ķirzakām un zāles, kā arī bijis liecinieks savas mātes un brāļa publiskam nāvessodam.

Cilvēktiesību pārkāpumi Ziemeļkorejā ir "sistemātiski, plaši un smagi", uzskata ANO. Aptaujāto cilvēku liecības tiks publiskotas ANO Cilvēktiesību komisijas interneta vietnē, norāda "Internatioanl Business Times".

Jau vēstīts, ka  ANO izveidota komisija ir sākusi uzklausīt liecības par cilvēktiesību pārkāpumiem komunistiskajā Ziemeļkorejā, startējot savu pirmo izmeklēšanu par cilvēktiesībām izolētajā valstī.

Trīs dalībnieku komisija uzklausīs cilvēku liecības Seulā, bet vēlāk dosies uz Japānu. Intervijas notiek Dienvidkorejā, jo Ziemeļkoreja nav devusi savu atļauju izmeklētājiem darboties savā teritorijā.

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkorejā notiek sistemātiski cilvēktiesību pārkāpumi, tai skaitā spīdzināšana un cilvēku nolaupīšana, kā arī darbojas ieslodzījuma nometnes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!