Foto: Publicitātes foto
ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) spiegošanas operācijas saistītas ar ASV interneta gigantu "Google" un "Yahoo" datu centriem visā pasaulē, trešdien vēsta laikraksts "The Washington Post".

Kā liecina informācija, ko izdevums ieguvis no bijušā NSA darbinieka Edvarda Snoudena publiskotajiem datiem un intervijām ar amatpersonām, ASV spiegošanas operācijām pieejami dati no miljoniem "Goolge" un "Yahoo" lietotāju kontu.

Šai NSA programmai dots nosaukums MUSCULAR, un tā tiek pārvaldīta kopā ar Lielbritānijas valdības elektroniskās drošības aģentūru GCHQ. Aģentūrām ir iespēja pārtvert datu plūsmu no minēto ASV interneta gigantu izmantotajiem optisko šķiedru kabeļiem.

Kā teikts laikraksta rīcībā nonākušajā slepenajā dokumentā, kas datēts ar 2013.gada 9.janvāri, iepriekšējo 30 dienu laikā iegūts 181 miljons ierakstu, sākot no e-pastu metadatiem līdz pat tādiem failiem kā tekstuāla, audio un video informācija.

Šis dokuments liecina, ka NSA datu pārtveršanu veic ārpus ASV teritorijas, un pārvaldei slepenu piekļuvi šiem datiem nodrošina kāds telekomunikāciju sakaru nodrošinātājs, taču šī uzņēmuma nosaukums nav minēts.

Datu pārtveršana ārpus ASV teritorijas nodrošina NSA lielāku rīcības brīvību nekā Savienotajās Valstīs, kur šādam mērķim varētu būt vajadzīga tiesas piekrišana, skaidro "The Washington Post".

Nedz NSA, nedz kompānijas "Google" un "Yahoo" izskanējušo informāciju vēl nav komentējušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!