Foto: AFP/Scanpix

Indija otrdien veiksmīgi palaidusi kosmosa kuģi 780 miljonu kilometru tālā ceļā uz Marsu, cerot kļūt par ceturto valsti, kas sasniegusi Sarkano planētu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kosmosa kuģis ar Marsa izpētes satelītu startējis no kosmodroma valsts austrumu piekrastē, tagad tam priekšā ir 300 dienu garš ceļojums. Ja satelīts veiksmīgi ieies Marsa orbītā, Indija kļūs par ceturto valsti pasaulē pēc ASV, Ķīnas un Eiropas, kam tas ir izdevies.

Misija demonstrēs Indijas tehniskās iespējas sasniegt Sarkanās planētas orbītu un veikt eksperimentus, norāda valsts kosmosa aģentūra.

Daži eksperti misiju uzskata par kārtējo zalvi kosmiskajā sacensībā starp tādām Āzijas valstīm kā Indija, Ķīna, Japānas, Dienvidkoreja un citas. Tikmēr citi izsaka izbrīnu, vai Indijai patiešām nepieciešams zinātniskai misijai tērēt 72 miljonus dolāru (37 miljoni latu), kad valstī ir vieni no augstākajiem bērnu bada rādītājiem pasaulē.

Misijas aizstāvji gan norāda, ka projekts ir salīdzinoši lēts un tehnoloģiju attīstība netieši palīdzēs valstij arī citās jomās.

Veiksmes gadījumā Indija vismaz Marsa izpētes jomā izrausies priekšā savam reģionālajam konkurentam – Ķīnai. Pekinas Marsa izpētes satelīts 2011. gadā tika palaists kopā ar Krievijas "Fobos Grunt", kurš pēc neveiksmīga starta palika Zemes orbītā, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!