Foto: DELFI
Lietuvas un Krievijas tiesībsargāšanas iestādes paziņojušas, ka piecus gadus ilgā operācijā tām izdevies apturēt milzīgu narkotiku tranzīta kanālu uz Eiropas Savienības valstīm, vēsta Lietuvas Televīzija. Lēsts, ka laikā, kamēr šis kanāls darbojies, tas ļāvis narkobiznesa darboņiem nopelnīt aptuveni 1,5 miljardus dolāru.

Kā pastāstījis Krievijas federālā narkotiku kontroles dienesta direktors Viktors Ivanovs, runa ir par dažādu sintētisko narkotiku izejvielu piegādes karteli, kas pastāvējis no 2003.gada un aptvēris daudzas ES valstis.

Šai laikā Krievijā, galvenokārt Permā, sagatavotas 135 tonnas benzilmetilketona - jau gandrīz gatava amfetamīna. No minētā daudzuma var iegūt 100 tonnu jeb pusmiljardu devu ārkārtīgi spēcīgas narkotiskās vielas - pa vienai devai katram ES iedzīvotājam, viņš norādījis. "Esam izglābuši Eiropu no amfetamīna cunami," sacījis Ivanovs.

Līdz 2010.gadam narkotiku prekursoru ražošana Krievijā bija atļauta, bet Lietuvā - aizliegta.

Operācijas gaitā deviņās valstīs - Lietuvā, Latvijā, Igaunijā, Baltkrievijā, Norvēģijā, Polijā, Nīderlandē, Vācijā un Krievijā - arestēti 73 cilvēki. Lietuvā, kur galvenā grupējuma darbība norisinājusies Kauņā, apsūdzības narkotiku tirdzniecībā izvirzītas 45 cilvēkiem.

Trīs galvenās valstis, kurās bija izvērsts noziedzīgais tīkls, bija Krievija, Lietuva un Nīderlande.

"Šā tīkla darbības pamatā bija nelegāla prekursoru tirdzniecība," pastāstījis viens no šīs lietas izmeklētājiem. "Krievijā tikai pirms dažiem gadiem tika pieņemti likumi, kas šīs vielas pielīdzināja narkotikām. Nīderlandē pēc tām bija ļoti liels pieprasījums. Un šis prekursors ceļoja cauri visai Eiropai - ne vienmēr caur Lietuvu, bet galamērķis bija Nīderlande un Beļģija."

Lietuvas policijas ģenerālkomisārs Sauļus Skvernelis piebildis, ka šai noziedzīgajā darbībā bijis iesaistīts arī bīstamais Kauņas noziedzīgais grupējums - tā dēvētā Gurķa banda, kas "Eiropola mērogā bijusi viena no lielākajām problēmām Eiropā".

Krievijā daļa apsūdzēto notiesāti pirms vairākām nedēļām, bet Lietuvā, kā atzinis Skvernelis, lieta labākajā gadījumā nonāks tiesā nākamā gada sākumā.

Jau ziņots, ka Gurķa bandas vadoņus un locekļus, tostarp grupējuma līderi Sauļu Velečku ar iesauku Gurķis, Lietuvā aizturēja šā gada sākumā.

Gurķa banda, kas Kauņā ieņēma bēdīgi slavenās Daktara bandas vietu, tika uzskatīta par ietekmīgāko un bīstamāko noziedzīgo grupējumu Lietuvā. Lai gan tiesībsargāšanas iestādēm jau agrāk bija izdevies savākt pietiekami daudz datu, kas liecināja, ka šī banda no narkotiku izgatavošanas un tirdzniecības guvusi milzīgu peļņu, tomēr kratīšanās narkotikas viņu īpašumos netika atrastas, līdz beidzot 22.janvārī Kauņā ar policijas pretterorisma operāciju vienības "Aras" līdzdalību tika aizturēti seši grupējuma vadoņi, tostarp pats Velečka.

Kā uzskata Lietuvas policijas ģenerālkomisārs, var teikt, ka šis narkotiku kanāls pilnībā apturēts, tomēr ir skaidrs, ka darbs nebeidzas. "Jūs jau saprotat, kāda nauda un kādas intereses valda šai noziedzīgajā darbībā. Tirgus šai vietā nekad nemēdz būt tukšs," viņš atzinis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!