Foto: Vida Press

Dažas dienas pirms Austrālijas parlamenta darba atsākšanas pēc ikgadējā pārtraukuma, parlamenta mītni Kanberā ir pārņēmuši naktstauriņu bari, kas dodas savā sezonālajā lidojumā uz dienvidiem, vēsta laikraksts "The Independent".

Bogonga naktstauriņi, kuru spārnu platums var sasniegt piecus centimetrus, apsēduši gan parlamenta augšpalātas, gan apakšpalātas paklājus, griestus, sienas un logus.

Politiskie žurnālisti, kas jau ieradušies savos kabinetos, sūdzas, ka brūnie kukaiņi rāpjas augšup pa to kājām un biksēm, krīt tējas tasītēs un pat nejauši iekļūst rīklē žāvāšanās laikā.

"Tu atver sava kabineta durvis un tie krīt no griestiem," stāsta parlamenta žurnālists Bens Pakhams, turpinot, ka trīs vai četri naktstauriņi mēdz noslīkt ikrīta tējas tasītē.

Naktstauriņu dēļ šogad parlamentā jau vairākas reizes iedarbojusies trauksmes sistēma, bet ēkas gaiteņos, tos vajājot, ir iekļuvuši putni, raksta "The Independent".

Šie naktstauriņi katru gadu no Kvīnslendas dodas vēsāka klimata meklējumos uz Austrālijas Alpiem Jaundienvidvelsā, bet nakts kukaiņus piesaista Sidnejas un Kanberas gaismas.

Kalna galā novietotais un labi izgaismotais parlaments ir naktstauriņu iecienītākā apstājas vieta lidojumā jau kopš ēkas atklāšanas 1988. gadā. Oficiālā ziņojumā 2005. gadā parlamenta ēka pat raksturota kā "milzīgas gaismas lamatas".

Bogonga naktstauriņi austrāliešus vajājuši jau kopš eiropiešu ierašanās kontinentā. 1865. gadā kukaiņu uzlidojuma dēļ pārtraukts dievkalpojums Sidnejas baznīcā, bet 20. gadsimta septiņdesmito gadu vidū tie tādā daudzumā iekļuva kādā jaunā labi izgaismotā ēkā Kanberā, ka pārstājuši darboties tās lifti.

Kukaiņi sagādāja raizes arī 2000. gada Sidnejas Olimpisko spēļu dalībniekiem, atgādina "The Independent".

Video: bogonga naktstauriņi

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!