Foto: AP/Scanpix

ASV nav aklas, ne arī dumjas sarunās ar Irānu par tās kodolprogrammu, svētdien intervijā telekanālam NBC paziņoja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

Sarunās ar Irānu ir iesaistīti "visnopietnākie un spējīgākie eksperti no mūsu valdības, kas visu savu dzīvi ir pavadījuši risinot ar Irānu, kā arī ar kodolieročiem, kodolbruņošanos un [kodolieroču] izplatības ierobežošanu saistītus jautājumus," norādīja Kerijs.

"Mēs neesam akli un es nedomāju, ka mēs esam dumji. Es uzskatu, ka mums ir spēcīga izpratne, kā novērtēt vai mēs strādājam, vai nestrādājam mūsu valsts un pasaules labākajās interesēs, īpaši mūsu sabiedroto, kā Izraēlas un Persijas līča valstu un citu valstu šajā reģionā interesēs," sacīja Kerijs.

Komentējot Ženēvā aizvadītās sarunas ar Irānu, kurās pusēm neizdevās panākt vienošanos, Kerijs norādīja, ka Vašingtonas interesēs ir noslēgt labu vienošanos, nevis kaut kādu vienošanos.

"Mēs runājam par viņu programmas apturēšanu ar pienācīgām garantijām, ka tā patiešām ir apturēta," sacīja Kerijs.

ASV valsts sekretārs arī norādīja, ka nepastāv nekādas plaisas starp ASV prezidentu Baraku Obamu, viņa administrāciju un Vašingtonas saistībām ar Izraēlu un apņemšanos gādāt par Izraēlas drošību.

Jau ziņots, Ženēvā notiekošās sarunas starp lielvalstīm un Irānu par tās kodolprogrammu agrā svētdienas rītā noslēdzās bez kādas vienošanās.

Tomēr diplomāti norāda, ka trīs dienas ilgajās sarunās panākts būtisks progress, kas ļaus mēneša beigās pusēm no jauna sēsties pie sarunu galda.

Rietumvalstis cerēja vienoties ar Irānu, lai tā piekrīt uz pusgadu iesaldēt savas kodolaktivitātes apmaiņā pret dažu sankciju ekonomisko atvieglošanu.

Ierosinātā vienošanās paredzēja, ka Irāna urāna bagātināšanu varētu veikt līdz 20%, samazinātu esošos urāna krājumus un neiedarbinātu plutonija reaktoru Arakā. Pretī Rietumvalstis solīja spert "ierobežotus un maināmus" soļus ekonomisko sankciju mazināšanai, kā Rietumu bankās iesaldēto Irānas līdzekļu atbrīvošanu.

Irānas kodolprogramma ir problemātisks jautājums jau gadiem ilgi.

Izraēlai un Rietumiem ir aizdomas, ka Irānas kodolprogrammas mērķis ir kodolieroču radīšana, bet Teherāna apgalvo, ka tai nepieciešams līdz 20% bagātināts urāns, lai nodrošinātu degvielu medicīniskās izpētes reaktoram.

Šāds urāns var tikt izmantots kā degviela kodolreaktoros, bet, ja to bagātina līdz 90% līmenim, to var izmantot arī atombumbu ražošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!