Foto: AFP/Scanpix

Ķīna atvieglos tā saucamās "viena bērna politikas" nosacījumus un atteiksies no pāraudzināšanas darbu nometnēm, atsaucoties uz valsts ziņu aģentūru "Siņhua", vēsta ārvalstu mediji.

Turpmāk pāriem būs atļauts radīt divus bērnus līdzšinējā viena vietā, ja viens no vecākiem pats ir bijis vienīgais bērns ģimenē, par Ķīnas Komunistiskās partijas piektdien apstiprinātā dokumentā teikto ziņo valsts ziņu aģentūra.

Līdzšinējie likumi aizliedz radīt vairāk par vienu bērnu lielākajai daļai pilsētās dzīvojošu pāru. Laukos dzīvojošām ģimenēm ir atļauts dzemdēt arī otru bērnu, ja pirmdzimtais ir meitenīte. Izņēmums "viena bērna" politikā bija arī pāri, kur abi vecāki bijuši vienīgie bērni ģimenēs.

Tiesību aizstāvji uzskata, ka viena bērna politika kropļo demogrāfiju un ir iemesls Ķīnas sabiedrības novecošanai. Tāpat paredzams, ka liels veco cilvēku īpatsvars var radīt valstij ekonomiskas problēmas.

Tāpat tikšot likvidēta "pāraudzināšanas caur darbu" nometņu sistēma, Ķīnas mediju piektdien ziņoto atstāsta aģentūra AP. Lēmums likvidēt nometnes ir daļa no "centieniem uzlabot cilvēktiesību situāciju un tiesu praksi", teikts Ķīnas mediju ziņojumā.

Paziņojums par gaidāmajām izmaiņām nācis klajā pēc četras dienas ilgušas Komunistiskās partijas plēnuma Pekinā. Augsta līmeņa politiķi jau iepriekš ir norādījuši, ka vēlas ieviests būtiskas reformas sodu sistēmā.

Pirms 50 gadiem veidotā nometņu tīklā, kura mērķis sākotnēji bija izrēķināties ar komunistu režīma kritiķiem, atrodas tūkstošiem cilvēku, kam ir jāiziet darba "pāraudzināšanas" kurss. Policijai ir tiesības likumpārkāpējus nosūtīt uz gadu ilgiem pāraudzināšanas darbiem bez tiesas sprieduma, skaidro raidsabiedrība BBC. To izmanto vietējās amatpersonas, lai tiktu galā ar cilvēkiem, kas sūdzas par korupciju un iestājas par savām tiesībām, norāda AP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!