Foto: AFP/Scanpix

Sadursmēs, kas piektdien sākās Lībijas galvaspilsētā starp kādu zemessargu grupējumu un vietējiem iedzīvotājiem, nogalināti vairāk nekā 40 cilvēki, bet ievainoto skaits pārsniedzis 400

Varasiestādes prognozē, ka kritušo un ievainoto skaits turpinās pieaugt.

Kā jau vēstīts, kāda zemessargu grupējuma locekļi piektdien Tripolē atklāja uguni uz vietējo iedzīvotāju demonstrāciju, kuras dalībnieki pieprasīja kaujinieku izvākšanos no viņu patvarīgi ieņemtās mītnes.

Kā no notikumu vietas ziņoja aģentūras "Reuters" žurnālists, kaujinieki, kas savulaik Tripolē ieradušies no Misrātas, demonstrantu apšaušanai izmantojuši pat zenītlielgabalu.

Pūlis, kurā bija daudz nogalināto un ievainoto, sākotnēji izklīda, taču vēlāk atgriezās jau bruņots un uzbruka zemessargu ieņemtajam ēku kompleksam, ko aizdedzināja.

Vēlāk kravas automašīnās ieradās karavīri, kas mēģināja nošķirt naidīgās puses. Armija noslēdza apkārtni, lai neļautu konflikta vietā ierasties citām bruņotām vienībām.

Demonstrāciju bija organizējis vietējais mērs Sadats al Badri, lai panāktu, ka zemessardzes vienība, kas savulaik piedalījusies dumpī pret diktatora Muamara Kadafi režīmu, atstātu galvaspilsētu.

Daudzi bruņotie grupējumi, kas izveidojās 2011.gada sacelšanās laikā, tagad atsakās nolikt ieročus un pakļauties jaunizveidotajām varasiestādēm. Bruņotās neregulārās vienības, kas pārstāv dažādas reģionālās un politiskās intereses, bieži iesaistās sadursmēs ar varasiestādēm vai savā starpā.

"Tripolē pieaug spriedze. Mēs gatavojamies izsludināt vispārējo streiku un uzsākt pilsoniskās nepakļaušanās kampaņu, kamēr šie zemessargi neaizvāksies," uzsvēra Badri.

Valdība aicinājusi visiem bruņotajiem formējumiem pārtraukt uguni, taču kaujas pilsētā turpinājās visu nakti.

Sestdien no Misrātas uz Tripoli devušies kaujinieku papildspēki, un galvaspilsētā sadursmes atkal atsākušās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!