Foto: AFP/Scanpix
Sīrijas pilsoņkarā dzīvību zaudējuši 11 420 bērni vecumā līdz 17 gadiem, svētdien pavēstīja Oksfordas Pētniecības grupa.

No 10 586 bērniem, kuru nāves iemesls ir zināms, 128 gājuši bojā ķīmisko ieroču uzbrukumā Gutā, Damaskas apkaimē, kura sarīkošanā Sīrijas valdība apsūdz nemierniekus, bet nemiernieki - valdību.

764 bērniem izpildīts nāvessods bez tiesas, bet 389 nošāvuši snaiperi, teikts britu institūta pētījumā.

Sprādzienos dzīvību zaudējuši 70% bērnu, bet ceturtajai daļai dzīvība atņemta ar vieglajiem ieročiem.

Nogalināto zēnu skaits ir lielāks par nogalināti meiteņu skaitu, norādīja pētījuma autori. Vecākie bērni biežāk kļūst par kara upuriem nekā jaunākie. Par upuriem tīšās slepkavībās visbiežāk kļūst 13 līdz 17 gadus veci zēni.

"Satraucošākais šajos datos ir ne tikai šajā konfliktā nogalināto bērnu skaits, bet arī tas, kā viņi ir nogalināti. Sabombardēti savās mājās, savās kopienās, ikdienas aktivitātēs, stāvot rindā pēc maizes vai esot skolā. Ložu sašauti krustugunīs, snaiperu nošauti, nolinčoti, nogalināti gāzu uzbrukumos un spīdzināti," sacīja pētījuma līdzautors Hamits Dardagans.

"Visām konflikta pusēm ir jāuzņemas atbildība par bērnu aizsardzību un galu galā jāatrod mierīgs atrisinājums pašam karam," uzsvēra pētnieks.

Sīrijas konfliktā, kas sākās 2011.gada martā, dzīvību zaudējuši 120 000 cilvēki, bet vairāki miljoni bijuši spiesti doties bēgļu gaitās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!