Foto: AP/Scanpix
Moldova tiecas integrēties Eiropas Savienībā, bet negatavojas apvienoties ar Rumāniju, piektdien Viļņā notikušā Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības samita kuluāros žurnālistiem sacījis Moldovas premjers Jurije Leanke.

Jautāts, vai viņa valsts varētu apvienoties ar Rumāniju, Moldovas premjers atbildējis noliedzoši. "Nē. Mums ir ļoti skaidrs mērķis - integrēt Moldovu Eiropas Savienībā. Kad būsim Eiropas Savienībā, tur būs kopīga politiskā, ekonomiskā un tirdzniecības telpa. Bez iekšējām robežām. To mēs centīsimies panākt," viņš sacījis.

Iepriekšējā dienā, tieši pirms samita sākuma, laikraksts "The Daily Telegraph" citēja Rumānijas prezidentu Trajanu Basesku, kas paudis viedokli, ka ar laiku abas rumāņu valstis - Rumānija un Moldova - apvienosies.

"Kad nācijai ir iespēja būt kopā, tā nedrīkst to noraidīt. Tas var nenotikt tūlīt, bet kādu dienu tas notiks, jo asinis ir biezākas par ūdeni," sacīja prezidents.

"Es uzskatu, ka tagad ir īstais laiks, lai pateiktu, ka mums ir šis mērķis, ja Moldovas tauta to vēlas. Esmu pārliecināts - ja Moldovas tauta vēlas apvienoties, Rumānija to pieņems," uzsvēra Basesku.

Kā Moldovas, tā Rumānijas pamatiedzīvotāji ir rumāņi. Mūsdienu Moldovas teritorija līdz 1940.gadam atradās Rumānijas sastāvā, kad to līdz ar pārējo Rumānijas Besarābijas provinci, balstoties ar Vāciju noslēgtajā Molotova-Rībentropa paktā, anektēja Padomju Savienība.

Jau ziņots, ka Moldova Viļņas samitā parafējusi asociācijas līgumu ar ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!