Foto: AP/Scanpix
Arvien spēkā pieņemas Ukrainas iedzīvotāju protesti saistībā ar Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča atteikšanos parakstīt asociācijas līgumu ar ES. Protestētāji pieprasa Janukoviča atkāpšanos un ārkārtas vēlēšanu izsludināšanu.

Ukrainas parlamenta - Augstākās radas spīkers Vladimirs Ribaks svētdienas vaarā aicinājis opozīciju sēsties pie sarunu galda.

Savukārt NATO ģenerālsekretārs Andruss Fogs Rasmusens svētdienas vakarā NATO mājaslapā publicētā paziņojumā uzsvēris, ka Ukrainas iedzīvotāji, kas Kijevas ielās izgājuši apliecināt savu atbalstu valsts ciešākām saitēm ar Eiropu, izmanto tiesības paust savus uzskatus. "Vardarbība un spēks nav veids, kā demokrātiskā sabiedrībā risina politiskas domstarpības," aicinot pārtraukt sadursmes, norāda Rasmusens.

Viņš arī aicina Ukrainu ievērot iedzīvotāju tiesības brīvi paust savu viedokli. 

Kijevas galvenā administratīvā tiesa ir aizliegusi rīkot demonstrācijas Neatkarības laukumā. Ukrainas milicija jau 30. novembrī sāka vardarbīgi izgaiņāt cilvēkus, liekot lietā stekus un asaru gāzi. 

"Radio Svoboda" sociālās saziņas tīklā "Twitter" svētdien vēsta, ka Kijevas centrā 1. decebra priekšpusdienā jau sapulcējušies aptuveni 500 tūkstoši cilvēku. Protestētāji ir ieņēmuši Neatkarības laukumu un viņu vidū arvien skaļāk izskanot mudinājumi doties protestēt pie valdības nama un ēkas, kur izvietota Janukoviča administrācija. "RIA Novosti" vēsta, ka jau pirmdien Ukrainā varētu tikt izsludināts ārkārtas stāvoklis.

"Lenta.ru" ziņo, ka grupa jauniešu maskās, liekot lietā buldozeru, mēģinājuši pārraut miliču ķēdi, kas ierobežo pieeju prezidenta administrācijas ēkai, kuru apsargā specvienība "Berkuta". Pie ēkas esot dzirdami petaržu un trokšņa granātu sprādzieni. Sākontēji milicija izvairās iesaistīties konfrontācijā ar protestētājiem, tomēr ap 17:00 pēc Latvijas laika ārvalstu medijos parādījās ziņas, ka, cenšoties nepieļaut protestētāju piekļūšanu prezidenta administrācijas mītnei, miliči liek lietā asaru gāzi. Ap 19:00 ārvalstu medijos jau parādījušās ziņas par to, ka sadursmēs ar miliciju un "Berkuta" ievainoti vairāki desmiti protestētāju.

Svētdienas vakarā protestētāji ieņēmuši Kijevas mērijas ēku un sākuši nojaukt Ļeņina pieminekli. Protestētāju vidū aktīvi cirkulē dažādas baumas par varas iestāžu iespējamo reakciju uz notiekošo. Tā, piemēram, aptuveni 21:00 pēc Latvijas laika Ukrainas Iekšlietu ministrija izplatīja paziņojumu, kurā noliedz ziņas, ka protestu apspiešanai uz Kijevu nosūtīti 40 autobusi ar Iekšējā karaspēka akdēmijas kursantiem. 

Jau pēc 23:00 pēc Latvijas laika Ukrainas Iekšlietu ministrija izplatīja paziņojumu, ka ar spēku atbrīvos protestētāju ieņemtās administratīvās ēkas, ja cilvēki tās nepametīs brīvprātīgi.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs jau sestdien savā "Twitter" kontā pauda nosodījumu par proeiropeiski noskaņoto protestu apspiešanu. 

Vairāki ārvalstu mediji ziņo, ka Kijevas milicijas priekšnieks svētdien esot iesniedzis atlūgumu.

Savukārt radiostacija "Echo Moskvi" vēsta, ka Ukrainas prezidents Janukovičs patlaban jau pošoties ceļā uz Maskavu. Formālais viņa vizītes mērķis ir vienošanās par Krievijas un Ukrainas ekonomisko attiecību "ceļa karti". Pēc tam Janukovičs plāno doties uz Pekinu. 

Savu viedokli par notiekošo sociālās saziņas vietnē "Twitter" steidz paust daudzas augstas amatpersonas. Tā, piemēram, Latvijas pārstāvis Eiropas Komisijā savā "Twitter" kontā ukraiņu valodā, paužot solidaritāti prorestētājiem, raksta: "Šodien esmu ukrainis!"

Savukārt Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts, komentējot paziņojumu par Janukoviča vizīti Krievijā, "Twitter" retoriski vaicā, kurp tad vedīs ceļš, kura karti Janukovičs grib saskaņot ar Krieviju.

"Twitter" lietotāji smīkņā par Krievijas masu medijos paziņoto, ka Kijevas ielās izgājuši daži simti protestētāju.

Sociālajos tīklos arī izplatās fotoattēli, kas apliecina sabiedrības atbalstu protestētājiem, piemēram, kāds lietotājs savā "Twitter" kontā publicējis kādas kafejnīcas skatloga foto, kurā redzams solījums protesta akciju jeb tā dēvētā Eiromaidana dalībniekus bez maksas uzcienāt ar tēju vai kafiju.

Plānoto vizīti Ukrainā jau atcēlis Polijas vicepremjers Janušs Pehočinskis, kam Kijevā bija jāierodas 2. decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!