Foto: Reuters/Scanpix
Spēcīgajā vētrā, kas ceturtdien plosījās Eiropas ziemeļos, dzīvību zaudējuši desmit cilvēki, bet tūkstošiem bijuši spiesti pamest savas mājas bailēs no iespējamiem plūdiem.

Vētra "Ksavers" Eiropu skāra ceturtdien, atstājot simtiem tūkstošu mājsaimniecību bez elektrības un ievērojami apgrūtinot satiksmi.

Vētra plosījās Lielbritānijā, kur ceturtdien stihijā gāja bojā divi cilvēki, kā arī Vācijā, Nīderlandē, Polijā un Skandināvijas dienvidu daļā.

Polijā stihijas dēļ bez elektroenerģijas apgādes palikušas 400 000 mājsaimniecību, Zviedrijā elektrības nav 50 000 mājsaimniecību, bet Vācijā bez elektroenerģijas piegādes palikušas 4000 mājsaimniecības.

Vētras dēļ atcelti lidojumi Amsterdamas, Berlīnes, Hamburgas, Gdaņskas un citās Eiropas lidostās.

Skotijā bez elektrības palikušas vairāk nekā 20 000 mājsaimniecību, bet Ziemeļīrijā - aptuveni 6500.

Skotijā, spēcīgā vēja dēļ apgāžoties smagajai automašīnai, dzīvību zaudējis viens cilvēks. Kravas mašīna uzgāzusies divām vieglajām automašīnām. Bojā gājis kravas mašīnas šoferis. Savukārt kādam vīrietim, kas braucis ar motorolleru, Anglijas vidienē uzkritis koks.

Zviedrijas austrumu piekrastē no kuģa jūrā ieskaloti divi filipīniešu jūrnieki. Glābējiem viņus vēl nav izdevies atrast.

Zviedrijas ziemeļu daļā par vētras upuri kļuvusi arī kāda sirmgalve, kas atrasta sniegā pie sava dzīvokļa, bet Zviedrijas dienvidos viens cilvēks gājis bojā, kad viņam uzkritis koks.

Tikmēr Polijas ziemeļos, Lemborkā, vētra prasījusi trīs cilvēku upurus. Vīriešiem atrodoties automašīnā, transporta līdzeklim uzgāzies virsū koks. Vēl četri cilvēki Polijā vētrā guvuši ievainojumus.

Polijā vētra vissmagāk skārusi Rietumpomožes vojevodisti Baltijas jūras piekrastē, kur ugunsdzēsēji izbraukuši uz 124 izsaukumiem.

Spēcīgs vējš un sniegs Polijas Baltijas jūras piekrastē gaidāms arī piektdien.

Dānijas rietumos dzīvību zaudējusi 72 gadus veca sieviete, kad spēcīgā vējā apgāzies furgons, kurā viņa atradās.

Sākoties plūdiem Ziemeļjūras piekrastē, Lielbritānijā varasiestādes evakuējušas 15 000 mājsaimniecību, bet Vācija, Nīderlande, Beļģija, Dānija un Zviedrija bija pastiprinājušas aizsardzību pret plūdiem.

Skotijā reģistrētas vēja brāzmas ar ātrumu 228 kilometri stundā (63,3 metri sekundē), un Lielbritānijas meteorologi brīdināja, ka Anglijas austrumu piekrastē gaidāms lielākais uzplūda vilnis vairāk nekā 60 gadu laikā.

Meteoroloģijas dienests ceturtdienas vakarā ziņoja, ka Lielbritānijā vējš palēnām pierimst, bet plūdu risks joprojām ir liels.

Vētras dēļ Ziemeļeiropā tika atcelti simtiem avioreisu, apturēta vilcienu un prāmju satiksme un slēgts viens no lielākajiem Eiropas tiltiem, kas savieno Zviedriju un Dāniju. Piektdienas rītā tilts bija atkal pieejams satiksmei.

Lielbritānijas zemo cenu lidsabiedrības "easyJet" lidmašīna spēcīgā vēja dēļ nespēja nolaisties nedz Glāzgovas, nedz Edinburgas lidostā, līdz beidzot sekmīgi piezemējās Mančestrā. Pasažieri, atceroties briesmīgo lidmašīnas šūpošanos, norādīja, ka jūtas laimīgi, ka palikuši dzīvi.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons bija sasaucis ārkārtas komitejas sēdi, lai gādātu, ka tiek darīts viss iespējamais, lai palīdzētu iedzīvotājiem.

Savukārt Nīderlandē, kur 27% valsts teritorijas atrodas zem jūras līmeņa, pirmo reizi pēdējo sešu gadu laikā tika slēgta uzplūda viļņa barjera. Četros Nīderlandes ziemeļu un ziemeļrietumu reģionos tika izsludināta augstākā plūdu trauksme.

Vācijā vētras dēļ tika slēgtas skolas un Ziemassvētku tirdziņi, bet Berlīnē spēcīgās brāzmas nogāzušas 13 metrus augsto Ziemassvētku egli, kas uzstādīta pie prezidenta Joahima Gauka rezidences.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!